Proximus geeft 5G-masten een enorme boost binnen zakelijke testgroep

Proximus 5G SA

Bedrijven die op het 5G-innovatieplatform van Proximus actief zijn, kunnen vanaf vandaag gebruik maken van 5G SA. Hiermee elimineer je de nood aan een 4G-kern en loopt alles over 5G-native hardware.

Proximus activeert vanaf vandaag op al zijn 5G-masten in België voor het eerst 5G SA. Voor je direct op zoek gaat op je 5G-compatibele smartphone naar nieuwe topprestaties, moeten we je teleurstellen. Het stelt de nieuwe functionaliteit vandaag enkel open voor klanten binnen hun 5G-innovatieplatform.

Vandaag en in de nabije toekomst zijn alle publiek beschikbare 5G-netwerken nog NSA of Non-Stand Alone. Hierbij wordt er wel gebruik gemaakt van het 5G-spectrum met een bijhorende 5G-antenne, maar de kern van het systeem achter de antenne is nog 4G. Bij 5G SA (Stand-Alone) maakt een 5G-apparaat verbinding met een 5G-antenne en 5G-kern. Dat laatste deel is verantwoordelijk voor de langverwachte 5G-prestaties.

5G SA 5G NSA
Bron: GSMA

Waarom 5G SA?

Waarom is 5G SA zo belangrijk? Het opent de deur naar onder andere veel hogere snelheden, lagere latency, massive IoT en netwerk slicing. Met die laatste kunnen bijvoorbeeld bedrijven, organisatoren of andere instanties een stukje van het 5G-netwerk reserveren om optimaal te presteren. Denk aan een scenario waar bedrijven met duizenden 5G-compatibele sensoren nooit aan prestaties moeten inboeten. Ook bij massa-evenementen kunnen organisatoren en de hulpdiensten een stukje netwerk reserveren voor noodgevallen. De mogelijkheden zijn eindeloos, wat 5G cruciaal maakt om het mobiele netwerk performanter en meer betrouwbaar te maken.

Volgens Gaetan Dewingaerden, 5G-verantwoordelijke binnen het E2E Corporate Program van Proximus, is 5G SA beschikbaar op alle 40+ plaatsen waar de provider vandaag 5G aanbiedt. “Tot nu toe is nog maar één smartphone compatibel met speciale firmware die toegang op het 5G SA-netwerk biedt. Daarnaast hebben we ook een aantal modems en dongles die 5G SA-compatibel zijn. Iedereen binnen het 5G-innovatieplatform kan bij ons terecht om ermee aan de slag te gaan.”

Het grootste testnetwerk

Proximus is niet de enige die met 5G SA experimenteert. Orange heeft sinds eind 2019 een 5G-testnetwerk in de Antwerpse haven, maar Proximus is de eerste die het landelijk activeert om te testen. Met 5G SA wordt de volledige kracht van 5G stilaan tastbaar en kunnen bedrijven met de technologie aan de slag. Ben je benieuwd of 5G al beschikbaar is in je regio? Klik dan hier voor de kaart met het 5G-bereik van Proximus.

lees ook

Proximus test succesvol 8K VR-livestream over 5G-testnetwerk

Wanneer er geen 5G-dekking is, heeft de telecomprovider in zijn hoofdkantoor een testlocatie gecreëerd waar testen kunnen worden uitgevoerd. Op basis van de resultaten van het testproces kan Proximus hen begeleiden naar een 5G-oplossing op maat of hen helpen om het lange termijnpotentieel van een investering in een eigen privé-netwerk te evalueren.

Volgens Proximus zijn potentiële use cases te vinden in uiteenlopende activiteitendomeinen, van de automatisering van industriële processen tot geconnecteerde werknemers, video-analytics of drone-inspecties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home