Telenet en Nokia loodsen schepen veilig de Antwerpse haven in

port of antwerp

Telenet maakt gebruik van Nokia’s ‘Network as Code’-platform om het 5G-netwerk op het vasteland uit te breiden tot schepen die de haven van Antwerpen binnenvaren.

Nokia kondigt met een persbericht een samenwerking aan met Liberty Global in de haven van Antwerpen. Liberty Global is het Amerikaanse moederbedrijf van Telenet, dat al enkele jaren een strategische samenwerking heeft met het Finse bedrijf rond mobiele netwerkinfrastructuur. Nokia stelde zijn ‘Network-as-Code‘-platform open voor het industriële 5G-netwerk van Telenet. Telenet test hoe met deze constructie scherpen veiliger en efficiënter de haven kunnen binnengeloodst worden.

Dynamische geofence

Het proefproject, waarbij ook het scheepvaartbedrijf Seafar NV en imec betrokken waren, gebruikte Nokia’s platform in combinatie met imec’s edge application middleware. Dit maakt het mogelijk om te communiceren met het schip via het 5G-netwerk in de haven met zeer lage latency. Door verbinding te leggen met camera’s en sensoren aan boord van het schip, kan een dynamische ‘geofence’ worden opgetrokken: een virtuele perimeter waarbinnen het schip moet blijven om veilig de haven binnen te varen.

In de toekomst zal dit nog worden gecombineerd met AI en machine learning om binnen de perimeter zones aan te duiden waar extra situatiebewustzijn cruciaal is. Dit stelt kapiteins in staat om schepen veilig door deze gebieden te manoeuvreren, de efficiëntie te verbeteren en brandstofverbruik te verminderen, terwijl ze tegelijkertijd meerdere schepen kunnen bedienen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home