BIPT verdeelt 5G-spectrum onder providers in afwachting van veiling

5G 4G antenne

Het BIPT neemt het heft in eigen handen wat betreft de verdeling van 5G-spectrum. De regulator verdeelt een frequentieband onder vijf gegadigde providers zodat die al aan de slag kunnen met tests en ons land in overeenstemming blijft met Europese richtlijnen.

Het BIPT stelt de 3.600 MHz 3.800 MHz-frequentieband ter beschikking van operatoren die aan de slag willen met 5G. Vijf operatoren toonden interesse en kunnen ermee aan de slag: Orange, Proximus en Telenet langs de kant van de grote telecomspelers en Cegeka en Entropia voor meer gerichte B2B-toepassingen van de technologie. Het BIPT verdeelt de band netjes onder de vijf deelnemers zodat iedereen 40 MHz ter beschikking krijgt voor zijn signaal.

Europese richtlijn

De regelgevingsinstantie beroept zich op de telecomwet voor de toekenning van de frequentiebanden. Die gebeurt op tijdelijk basis in afwachting van een officiële veiling van het spectrum. Die had al lang moeten plaatsvinden, maar politieke onkunde zorgde voor een uitstel dat door het uitblijven van een nieuwe regering aanhoudt. In tussentijd eist Europa wel dat EU-lidstaten het nodige spectrum ter beschikking stellen aan operatoren voor het einde van het jaar. Met de tussenoplossing probeert het BIPT nu zelf om ons land binnen de regels te houden.

Het spectrum moet operatoren in staat stellen om hun 5G-netwerk al op te zetten en te testen zodat ze klaar staan om de technologie snel volledig uit te rollen wanneer de veiling eindelijk plaatsvindt. Verder kunnen providers al aan de slag met spectrum dat ze bezitten via eerdere veilingen. Zo implementeert Proximus vandaag al een soort 5G-light langs de frequenties die het bezit voor 3G.

Gezondheid

In een argumentatie die feitelijk klopt maar lichtjes toondoof is, verklaart het BIPT dat het in aanloop van de verdeling van de testfrequenties rekening heeft gehouden met duizenden klachten en opmerkingen van het publiek. Aangaande aantijgingen dat 5G schadelijk zou zijn voor de gezondheid, geeft de regulator mee dat de volksgezondheid de bevoegdheid is van de gewesten.

Daarmee bedoelt het BIPT dat operatoren zich nog steeds aan geldende stralingsnormen moeten houden, al zal dat twijfelaars vermoedelijk niet geruststellen. 5G is een protocol dat gebruik maakt van dezelfde types van radiogolven als 4G, 3G en 2G. Onderzoek na onderzoek toont bovendien aan dat dergelijke radiogolven geen gezondheidsimpact hebben. De impact van de verdeling van de nieuwe frequenties op de gezondheid is wat dat betreft dezelfde als die van de andere frequenties: voor zover onderzoek uitwijst onbestaande.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home