Europees processor-initiatief rondt eerste fase succesvol af

processor

De eerste fase van het European Processor Initiative is na drie jaar afgerond. De meest in het oog springende verwezenlijking is het design voor de Rhea-processor.

Na drie jaar loopt de eerste fase van het European Processor Initiative (EPI) af. Het EPI moet de strategische afhankelijkheid van Europa op het vlak van chiptechnologie afbouwen. De Europese Unie wil dat eigen bedrijven in staat zijn om chips te ontwikkelen die competitief zijn met exemplaren van onder andere Intel en Nvidia. De focus ligt op de ontwikkeling van HPC-chips voor supercomputers en krachtige servers.

Rhea

In deze eerste fase ontwikkelde SiPearl samen met Atos een CPU: Rhea. Rhea combineert de Neoverse V1-architectuur van Arm met 29 RISC-V-kernen. De chip moet efficiëntie, schaalbaarheid en aanpasbaarheid bieden voor HPC-toepassingen. De processor werkt met een network-on-chip-architectuur die hoge transfersnelheden tussen alle kernen maar ook bijhorende accelerators en gedeeld geheugen mogelijk maakt.

lees ook

Van eigen chips tot exascale-supercomputer: Europa gaat concurrentie aan met Intel en Nvidia

Rhea bevat verschillende high-tech chiplets ontwikkelt door Europese bedrijven en universiteiten. Wat veiligheid betreft heeft de chip een eigen Security Management System (SMS) aan boord dat uniform zal zijn voor andere chips die uit EPI voortkomen. Verder bouwde de universiteit van Pisa een zogenaamde Crypto Tile, die op hardwarematige basis cryptografie ondersteunt.

Stroomverbruik was een ander stokpaardje van het project. Rhea moet niet alleen competitieve prestaties leveren, maar ook bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. De powercontroller voor de chip is daarom eveneens helemaal nieuw en maakt gebruik van RISC-V.

Accelerators en auto’s

Onder het initiatief sleutelden Europese experts verder aan een proof of concept voor een accelerator gebouwd op opensource-architectuur. Daartoe hebben onderzoekers flink bijgedragen aan het RISC-V-ecosysteem. Het resultaat is de European Processor Accelerator (EPAC), die momenteel getest wordt.

Naast CPU’s en accelerators richt EPI zich tot slot op de auto-industrie. Microchips winnen snel aan belang in die sector en de EU wil voorkomen dat de sterke Europese autosector te afhankelijk wordt van buitenlandse designs. Ook daar werken onderzoekers aan eigen chips die onder andere zelfrijdende wagens moeten aandrijven. Concreet bouwden wetenschappers een eigen chip gebaseerd op IP ontwikkeld onder EPI, die ze al succesvol testten in een BMW X5.

Testchips

Alle chips ontwikkeld in fase één zijn testchips. Ze werden ontwikkeld met een focus op RISC-V omdat dat opensource is, met Linux als besturingssysteem in het achterhoofd. De inclusie van het Arm Neoverse-design is in dat opzicht een doorn in het oog. Arm is voorlopig nog Brits maar is wel in handen van het Japanse Softbank. Bovendien verlieten de Britten sinds de start van het EPI de EU. Als de overname van Arm door Nvidia doorgaat, wordt Arm zelfs Amerikaans zodat de onafhankelijkheidsdoelstelling voor de CPU nog niet helemaal bereikt is.

Fase 2 van het EPI gaat vanaf 2022 van start. Waar fase 1 de ontwikkeling van de chips betrof, ligt de focus de komende jaren op de productie van de zelf ontwikkelde designs.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home