Intel kiest Duitsland, Frankrijk en Italië voor Europese miljardenuitbreiding

Intel Core i9-9980XE

Intel zal miljarden investeren in een nieuwe chipfabriek en ondersteunende faciliteiten in Europa. Duitsland, Frankrijk en Italië zouden de voorkeur genieten.

Intel zal een nieuwe hypermoderne chipfabriek bouwen in Duitsland. Frankrijk krijgt een onderzoekcentrum en Italië een assemblagefabriek. Dat rapporteert Bloomberg op het gezag van anonieme bronnen. Intel bevestigt dat het in Europa gaat investeren, maar wil nog geen specifieke landen noemen.

Tientallen miljarden

Op de site in Duitsland plant Intel om chips te bouwen aan de hand van de allernieuwste productienodes. De chipfabriek in kwestie wordt dus een modern exemplaar en zoiets kost al snel 20 miljard dollar of meer om te bouwen. Ook de fabriek in Italië zou goed zijn voor een investering van om en bij de 10 miljard dollar. Het Franse centrum zou een stuk minder kosten.

Intel trekt 28 miljard dollar uit voor de bouw van nieuwe sites in Europa in 2022 en rekent verder op de nodige financiële hulp van overheden. In totaal wil de Amerikaanse chipgigant wel 80 miljard investeren om zijn aanwezigheid in de EU op te krikken.

Technologische comeback

Intel van zijn kant wil opnieuw technologische toppen scheren en de meest geavanceerde chips ter wereld in zijn eigen fabrieken bakken. Dat was jaren het geval, tot een mislukte migratie naar 10 nm er mee voor zorgde dat TSMC op voorsprong kwam. Vandaag rollen de meest geavanceerde microchips daar van de band. Intel wil in 2024 opnieuw gelijk staan met de concurrentie om dan in 2025 voorsprong te nemen.

lees ook

Intel-CEO geeft decennium aan slechte beslissingen toe

Verder plant het bedrijf onder CEO Pat Gelsinger om ook rechtstreeks de concurrentie met andere chipfabrikanten aan te gaan. Historisch gezien bakt Intel vooral chips voor zichzelf, maar in de toekomst wil de processorreus zijn fabrieken ook openstellen voor klanten. Dat zou onder andere het geval zijn voor de site in Duitsland.

Europese ambitie

De Europese Unie van zijn kant aast ook op meer chipproductie op Europese bodem. Het aanhoudende chiptekort toonde aan dat de EU te afhankelijk is van buitenlandse import voor belangrijke componenten. Onder andere de auto-industrie ziet daar sterk van af. De EU ziet meer chipproductie op eigen bodem als een strategisch doel.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home