Franse SiPearl krijgt Europese steun in aanval tegen Intel en AMD

processor

Het onbekende SiPearl krijgt ondersteuning van het Europese Processor Initiatief, en gaat zo de concurrentie aan met Intel en AMD.

De EU wil met het European Processor Initiatieve (EPI) de Europese HPC-markt minder afhankelijk maken van Amerikaanse spelers. Vandaag wordt de high performance computing-wereld gedomineerd door de x86-architectuur met Amerikaanse chips van Intel en in mindere mate AMD. Ook IBM speelt een rol met zijn Power-architectuur. China probeert zich los te weken van de Amerikaanse dominantie met eigen hardware, terwijl Europa niet echt een rol speelde.

SiPearl

De Unie wil daar verandering in brengen met twee projecten. EuroHPC moet een katalysator zijn voor de bouw van exascale-systemen op Europese bodem, terwijl het aan EPI is om ervoor te zorgen dat dergelijke systemen in de nabije toekomst ook met Europese hardware worden gebouwd. Europa speelt echter geen rol in de processormarkt, wat betekent dat de ambitie ruimte geeft aan een nieuwe partij. De keuze lijkt nu gevallen op het Franse SiPearl.

SiPearl krijgt fondsen in het kader van EPI en werkt aan HPC-chips op basis van Arm’s Zeus-design. Zeus is een ontwerp binnen de Neoverse-familie, die Arm’s designs naar de servermarkt brengt. SiPearl zal op basis van Zeus eigen chips ontwikkelen, een beetje naar analogie met de Graviton 2-cpu’s die AWS zelf bouwde aan de hand van Neoverse-designs. AWS bevestigde pas nog aan Techzine dat er erg veel interesse is in Graviton 2-instances voor HPC-workloads, onder andere omwille van enkele interessante architecturale eigenschappen van ARM in verband met geheugenmanagement.

Potentieel voor ARM

Amazon bewijst met andere woorden dat de ARM-architectuur potentieel geschikt is voor supercomputers en exascale-systemen. Tegen volgend jaar hoopt SiPearl al een eerste generatie ARM-HPC-chip klaar te hebben voor gebruik in pre-exascale-systemen. In 2022 of 2023 moet de tweede generatie van processors klaar zijn voor gebruik in een Europese Exascale-computer.

Voor de eerste generatie van de chip kijkt SiPeal naar TSMC als fabrikant. De cpu’s zouden de 6 nm-node gebruiken. Die Deep UV-node gebruikt enkele lessen van TSMC’s Extreme UV-ambities om het huidige 7 nm-proces te verfijnen, maar is zelf nog geen EUV-procedé.

ARM lijkt als architectuur eindelijk voldoende momentum te hebben om zich te ontpoppen tot een echte uitdager van x86. Met Europees geld en een duidelijke roadmap heeft SiPearl bovendien enkele interessante troeven in handen om zich in geen tijd te ontpoppen tot een echte concurrent van Intel en AMD. Verder is de kans groot dat de ontwikkeling van de chips ook het gebruik van ARM in datacenters zal stimuleren, zoals AWS nu al doe met Graviton.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home