De IBM E1080-server krijgt als allereerste een Power10-chip

IBM

Een jaar na de aankondiging van de nieuwe Power10-chip, heeft IBM de eerste server voor de processor ontwikkeld: de E1080.

Een jaar na de lancering van de Power10-chip, krijgt de IBM E1080-server de primeur. Dankzij de 7nm-chip die bij Samsung wordt gebakken, kan de server tot wel 30 procent beter presteren per kern. Daarnaast heeft de server de helft meer capaciteit op het socket- en systeemlevel en bespaart het wel 33 procent op energie ten opzichte van zijn voorganger, de E980. De hardware zorgt ervoor dat de AI-inferentie van de chip wel vijf keer sneller verloopt en zelfs 2,5 keer sneller voor workloads met AES-encryptie vergeleken met de E980.

Hybride modus

“Voor het implementeren van AI in bedrijfstoepassingen, heb je geen verschillende GPU-geaccelereerde systemen nodig”, zegt IBM Power CTO Satya Sharma. De server zal het meten per minuut ondersteunen voor Red Hat Enterprise Linux en OpenShift. Dankzij de viervoudige doorvoer per kern vergeleken met x86-systemen wordt de server ook sterk aangeprezen.

Wanneer je de E1080 naast de Power Virtual Server gebruikt in hybride modus, verplaatsen workloads naar de cloud zonder herstructurering.

Power Virtual Server

De architectuur in de Power Virtual Server, vanuit het input/output-standpunt van de serveropslag, is consistent tussen de on-premises kant en de capaciteit van de Power Virtual Server volgens Sharma.

Het bedrijf claimt dan ook dat een klant zijn database op een paar IBM E1080-servers kon laten draaien, in plaats van op 126 x86-systemen. Er werd zelfs een daling van 80 procent in energie waargenomen en 70 procent minder softwarelicenties per kern.

Compatibiliteit

Power10-systemen kunnen zelfs in Power9- of Power8-compatibiliteitsmodi draaien, om de Live Partition Mobility (LPM) te ondersteunen. Hierdoor verplaatsen workloads van één fysieke machine naar een andere zonder stil te vallen. Volgens Sharma stopt de workload niet en blijft zelfs het netwerk continu verbonden.

IBM geeft aan dat de E1080 een benchmark-record houdt voor een 8-socket systeem dat SAP draait, wat een HPE Superdome Flex overtreft met 40 procent. Je kan de server vanaf dit moment al bestellen. De verzending wordt echter pas tegen het einde van september verwacht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home