Microsoft, Google, Intel en andere techreuzen pakken AI-impact op jobs aan

ai kmo

Verschillende techgiganten verenigen zich in een consortium dat de impact van AI op jobs wil aanpakken. Hoewel ze zelf niet in een groot jobverlies geloven, denken ze wel dat de impact op bestaand werk groot zal zijn.

Ontdek het AI-Enabled Information and Communication Technology Workforce Consortium: een organisatie van technologiebedrijven waaronder Cisco, IBM, Microsoft, Google, Intel, SAP maar ook Accenture en andere partijen. Het consortium gaat de impact van AI op werk onderzoeken. De betrokken partijen zijn grote gelovers in AI. Hun vertegenwoordigers minimaliseren in gesprekken steevast de impact van AI op de werkgelegenheid, maar dat AI ook bestaande jobs zal veranderen, is iedereen het over eens. Het World Economic Forum was eerder al minder positief, en ziet 83 miljoen jobs verdwijnen in de komende vijf jaar, terwijl er maar 69 miljoen nieuwe vacatures zullen bijkomen.

Rapport

Wat de toekomst ook brengt, het lijkt een goed idee om de impact van AI op werk grondig te onderzoeken. Het consortium wil organisaties voorzien van kennis over de impact van AI, en werknemers uitrusten met de nodige kennis om AI te omarmen. De samenwerking komt er onder impuls van de US-EU Trade and Technology Council Talent for Growth Task Force.

Het consortium zal in een eerste fase de impact van AI op 56 ICT-jobs onderzoeken en daar vervolgens aanbevelingen voor schrijven. Daarmee willen de deelnemers alvast het gros van de populairste IT-jobs afdekken. Het idee is om mensen waar nodig te trainen in nieuwe en relevante skills. Veel van de deelnemende bedrijven hebben zelf de laatste jaren al honderden of duizenden mensen aan de deur gezet. De eerste fase moet eindigen met een rapport met daarin toepasbare inzichten.

Training en geld

Het consortium heeft nog enkele andere concrete doelen:

  • Cisco wil 25 miljoen mensen trainen met digitale vaardigheden en cybersecurity-kennis tegen 2032;
  • IBM zal 30 miljoen mensen tegen 2030 digitale vaardigheden bijbrengen, waarvan twee miljoen met een focus op AI;
  • Microsoft wil tien miljoen mensen van ondervertegenwoordigde gemeenschappen trainen met digitale vaardigheden voor jobs in de digitale economie tegen 2025;
  • SAP gaat de vaardigheden van twee miljoen mensen wereldwijd tegen diezelfde deadline opkrikken;
  • En Google voorziet tot slot 25 miljoen euro om AI-training te financieren in Europa.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home