HPE lanceert nieuwe Superdome Flex-servers

HPE introduceert een nieuwe generatie van zijn krachtige Superdome Flex-servers. Die kunnen overweg met tot 896 rekenkernen en zijn compatibel met HP’s niet-volatiel geheugen.

Hewett Packard Enterprise pakt uit met een nieuwe generatie van zijn krachtige Superdome Flex-servers. De servers komen uitgerust met Intel Xeon Scalable-processors van de tweede generatie, en krijgen vier tot 32 sockets mee. Dat betekent dat de nieuwe Superdomes overweg kunnen met maximaal 896 rekenkernen.

Geheugen eerst

Die rekenkracht wordt bijgestaan door 768 GB tot 48 TB aan DDR4 DRAM-geheugen. Gebruikers kunnen bovendien kiezen voor een hybride optie waarbij een deel DRAM-capaciteit wordt vervangen door HPE’s eigen niet-vluchtige DC Persistent Memory. HPE gelooft sterk in de nood voor geheugencentrisch rekenwerk, en deze servers zijn daar een resultaat van.

Dat geheugen is gebaseerd op Intel Optane 3D Xpoint-technologie. Het is trager dan klassiek DRAM-geheugen, maar heeft als voordeel dat het niet vluchtig is. Dergelijk geheugen houdt dus het midden tussen klassieke opslagcapaciteit en RAM. Aangezien de Superdome Flex-servers ontwikkeld zijn voor intensief rekenwerk met een grote belasting van het geheugen, kan de optie hier een interessante keuze zijn.

HPE bouwt de Superdome Flex line-up in eerste instantie met SAP HANA in het achterhoofd. De systemen zijn vanzelfsprekend gecertificeerd, en HPE claimt zelf een groot succes in deze markt. Volgens het bedrijf is 40 procent van alle SAP HANA-servers van HPE-makelij.

Flexibele samenstelling

De eerste HPE Superdome Flex-servers werden in 2017 gelanceerd. Ze waren het resultaat van HPE’s overname van Silicon Graphics Inc (SGI). De serverspecialist combineerde SGI-kennis en zijn eigen Superdome-expertise tot de krachtige Superdome Flex line-up. HPE bestempelt die synergie als het samenkomen van twee van ’s werelds krachtigste maar toch complementaire x86-serveroplossingen.

De oplossing is modulair. Het basis-chassis krijgt tot 4 Xeon-cpu’s en 48 DRAM-DIMM’s mee. Eén Superdome Flex-rack kan overweg met maximaal 8 chassis. Die werken samen via HPE’s ASICs Interconnect. Die zorgt er voor dat alle cpu’s gezamenlijk in verbinding staan met al het beschikbare geheugen. Natuurlijk hoef je geen volledig uitgebouwde rack met Intels krachtigste Xeon Scalables te kopen: de Flex in de naam van de server impliceert dat je het geheel op maat van de noden van jouw workloads kan bestellen.

Gerelateerd: Opzij CPU: waarom de computer van morgen om geheugen draait

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home