Belgische 5G-veiling vindt in juni plaats

Het BIPT gaat de veiling van het 5G-spectrum in juni organiseren. Daarmee komt er eindelijk een concrete timing voor het startschot van de uitrol van 5G in ons land.

In juni van dit jaar organiseert het BIPT de langverwachte veiling voor de toekenning van radiospectrum aan operatoren. Met die veiling kunnen telecomproviders eindelijk de officiële spectrumlicenties verkrijgen die ze nodig hebben om 5G in België uit te rollen.

Veiling in juni

Het BIPT publiceerde vandaag een oproep tot kandidaatstelling voor de veiling. Aspirant-operatoren kunnen zich tot 16 februari inschrijven. Het BIPT beoordeelt vervolgens de ontvankelijkheid van iedere kandidatuur, om dan ergens in juni 2022 tot de eigenlijke veiling over te gaan. Die vindt anoniem plaats. Pas na de veiling publiceert het BIPT de namen van de laureaten en het toegewezen spectrum.

De veiling betreft al het radiospectrum voor mobiele communicatie. Ook de frequenties die vandaag voor 2G, 3G en 4G worden gebruikt, gaan met andere woorden opnieuw onder de hamer. Concreet kunnen operatoren bieden op spectrum binnen de 700 MHz, 900 MHz, 1.400 MHz, 1.800 MHz, 2.100 MHz en 3.600 MHz-frequentiebanden. 700 MHz, 1.400 MHz en 3.600 MHz zijn het belangrijkst voor de uitrol van 5G. Het geveilde spectrum wordt toegekend voor 20 jaar.

Vierde operator

Het BIPT voorziet met de veiling ruimte voor de komst van een vierde operator. De kans is groot dat Citymesh daar interesse voor zal tonen. Dat bedrijf steekt zijn ambitie om de concurrentie aan te gaan met Telenet, Proximus en Orange niet onder stoelen of banken. De drie grote operatoren plannen vanzelfsprekend ook om opnieuw hun deel van de koek te kopen.

Citymesh heeft vandaag al een 5G-licentie met dank aan enkele rariteiten in de toekenning van spectrum de afgelopen jaren. Aanvankelijk gaf Citymesh aan zich enkel op de B2B-markt te willen focussen, maar sinds de overname van het bedrijf voor Cegeka ligt ook een intrede in de consumentenmarkt op tafel.

Finale van een trieste soap

De veiling wordt het sluitstuk van een trieste soap, waarbij nutteloze politieke discussies de uitrol van 5G in ons land met ongeveer drie jaar hebben vertraagd. De federale regering en die van de deelstaten raakten het niet eens over de geldverdeling van de veiling en zagen het destijds niet zitten om de centen eerste te innen en achteraf pas te verdelen. Dat stelde toenmalig minister voor Telecom nochtans in 2019 al voor.

Na drie jaar van nonssens, doorspekt met smeekbeden van operatoren om de veiling te regelen, besliste de huidige regering alsnog om de geschatte opbrengst van 800 miljoen op een aparte rekening te plaatsen en de verdeling later te regelen. Met de kogel door de kerk kon het KB dat de veiling autoriseert, eindelijk worden gestemd en gepubliceerd. Gelukkig konden Belgische operatoren de afgelopen jaren al wel aan de slag met proefprojecten, met dank aan het BIPT.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home