Federale ministerraad effent pad richting 5G-veiling in 2022

5G antenne

Het heeft even geduurd, maar er is eindelijk groen licht om de 5G-rechten te veilen in België. De veiling zou plaatsvinden in Q2 2022.

Minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) meldt dat het licht op groen is gezet voor de koninklijke besluiten die een 5G-veiling mogelijk maken. Ze benadrukt het belang van de veiling zodat we niet nog meer achterlopen vergeleken met onze buurlanden en om de oververzadiging van de 4G-band tegen te gaan.

“Het stukje spectrum dat we initieel wilden reserveren voor een mogelijke nieuwe, vierde telecomspeler zal beperkt worden en de veiling zal modulair worden aangepakt. Een eventuele vierde speler kan ervoor opteren enkel een deel van het spectrum aan te kopen om enkel op de B2B-markt te mikken”, legt minister De Sutter aan Belga uit.

Samen met het koninklijk besluit rond de veiling is er ook goedkeuring voor ASTRID om de overstap te maken naar 5G. Die laatste is de operator voor Belgische hulp- en veiligheidsdiensten. Begin november wordt ook het kennis- en leerplatform https://www.over5g.be/ verder uitgebreid.

lees ook

De controverse voorbij: is 5G gevaarlijk of niet?

5G is in België al jaren een processie van Echternach. Nu lijken we eindelijk de laatste rechte lijn in te gaan. Na politieke onkunde rond de verdeling van de inkomsten tussen de verschillende overheden stelt het BIPT sinds vorig jaar een 5G-spectrum beschikbaar aan vijf providers voor testprojecten. Het mistte eerder de Europese deadline voor een 5G-veiling tegen juli 2020. Zowel Proximus, Telenet als Orange testen op dit moment verschillende 5G-projecten. Wie die vierde telecomspeler wordt, is nog niet bekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home