Licht op groen voor 5G-veiling met ruimte voor vierde telecomspeler

Het overlegcomité heeft zijn akkoord gegeven voor de planning van de veiling van het 5G-spectrum. Het goedgekeurde voorstel voorziet ruimte voor de komst van een vierde telecomoperator.

Het overlegcomité geeft zijn fiat voor de organisatie van de veiling van het 5G-spectrum. Dat is een essentiële stap voor de uitrol van 5G in ons land. De spectrumveiling zit al sinds de vorige legislatuur muurvast door een discussie tussen de deelstaten en de federale regering over de opbrengst ervan. In het overlegcomité geven de verschillende regeringen van ons land nu eindelijk groen licht voor de veiling. Ze keurden een eerder voorstel van de federale ministerraad zonder wijzigingen goed.

Er is nog steeds geen akkoord over de verdeling van de opbrengst, die op ongeveer 800 miljoen euro wordt geschat. De regeringen hebben besloten om het geld op een aparte rekening te plaatsen en de verdeling op een later tijdstip te regelen, zodat de uitrol van 5G in België eindelijk van start kan gaan. Bijna twee jaar geleden stelde toenmalig telecomminister Philippe De Backer (Open VLD) al een dergelijke regeling voor, maar die werd toen afgeschoten. De politiek heeft de uitrol van 5G in ons land zo met twee jaar vertraagd zonder echte reden.

Vierde speler

De regeling voor de veiling maakt de komst van een extra telecomprovider mogelijk. Het gaat daarbij om een operator met toegang tot radiospectrum die een eigen netwerk kan uitbouwen naar analogie met Telenet, Proximus en Orange. De toekomstige provider kan de concurrentie op de hele markt aangaan, maar het is net zo goed mogelijk dat die zich toespitst op de B2B-sector. Voorlopig uitte enkel Citymesh interesse in de positie van vierde speler en dat met een exclusief zakelijke focus.

lees ook

‘5G kan wereldwijde BBP en belastingomzet met miljarden verhogen’

Nu de goedkeuring voor de spectrumveiling rond is, kan de regering de nodige Koninklijke Besluiten publiceren. Vanaf dan heeft het BIPT ongeveer zes maanden nodig om de veiling te kunnen organiseren. Loopt alles vanaf nu goed, dan gaat die dus voor de tweede helft van 2022 door. De goedkeuring is goed nieuws voor de hele sector maar ook Minister Dalle, die bij de opening van het 5G Lab van Orange in Antwerpen nog beloofde dat de veiling volgend jaar zeker zou doorgaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home