5G stilaan alomtegenwoordig: welke provider scoort het best?

87 procent van de bevolking kan vandaag beroep doen op een 5G-netwerk. De dekking van Proximus is het hoogst, maar ook andere providers boeken vooruitgang.

Het 5G-netwerk van Proximus bereikt vandaag 87 procent van de Belgische huishoudens dankzij een dekking op 65 procent van het grondgebied. Dat laat het BIPT weten na een grondige studie van de dekking en kwaliteit van de 5G-netwerken van Proximus, Orange en Telenet. Het netwerk van Orange is beschikbaar op 52 procent van het grondgebied en dekt zo 77 procent van de mensen. Telenet hinkt achterop met respectievelijk 70 procent en 62 procent.

Dekking 5G Belgie buiten
Grafiek: BIPT

Daarbij horen een aantal kanttekeningen. Om te binnen gelden die cijfers voor 5G-connectiviteit buitenshuis. Binnen in de woning dalen de cijfers drastisch. Op het platteland is 5G-dekking binnenshuis vrijwel onbestaande, maar in dichtbevolkte gebieden kan je wel stilaan met het snelle mobiele netwerk verbinden.

Dekking 5G binnenshuis
Grefiek: BIPT

Bovendien is de kwaliteit van het 5G-netwerk niet altijd gelijk. Proximus heeft in de regel het snelste netwerk met een downloadsnelheid van gemiddeld 136,8 Mbps, gevolgd door Orange met 94,5 Mbps en uiteindelijk Telenet met 90,7 Mbps. De provider biedt wel de hoogste uploadsnelheid (30 Mbps), gevolgd door Proximus (28,5 Mbps) en uiteindelijk Orange (24,4 Mbps).

Trein en wagen

Kruip je in de wagen of de trein, dan dalen de prestaties snel. Proximus haalt 85,5 Mbps, Orange 64,3 Mbps en Telenet 55,5 Mbps. Die cijfers gelden natuurlijk alleen maar in een scenario dat de verbinding door een gebied met 5G-dekking rijdt, en de trein in kwestie geen oud exemplaar is dat als stralingskooi dienstdoet. Ervaring leert ons dat wie tussen grote steden reist, doorgaans goed af is, maar voor een rit naar de Kempen boek je op sommige stukken van het traject meer succes indien je met rooksignalen werkt.

Het BIPT merkt nog op dat de transitie naar 5G dringend is. De prestaties van de 4G-netwerken beginnen af te nemen, omdat die netwerken verzadigd raken. Een overstap naar 5G is nodig om alle gebruikers voldoende snelle connectiviteit te blijven bieden.

Providers focussen voor hun uitrol weinig verrassend op dichtbevolkte gebieden, waardoor de rekkingsgraad in Vlaanderen en Brussel hoger ligt dan in Wallonië. Jaar na jaar dikt de netwerkdekking aan en wordt een groter deel van België met 5G bediend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home