IBM onthult Watsonx om AI-levenscyclus te stroomlijnen

ibm

Watsonx omvat de volledige workflow van artificiële intelligentie, van het schrijven van de code tot het trainen en uitvoeren van een AI-systeem.

IBM is de volgende grote speler uit de technologiesector die aan stuur van de hypetrein kruipt. Tijdens zijn jaarlijkste Think-conferentie kondigt het bedrijf Watsonx aan, een nieuw data- en AI-platform. Bedrijven kunnen vanaf juli 2023 toegang krijgen tot het platform om AI-modellen te ontwikkelen, te trainen en uit te voeren. Uiteraard zijn er ook toepassingen voor generatieve AI ingebouwd.

Het is moeilijk om tussen alle aankondigingen van Microsoft, Google, Salesforce en andere bedrijven die met AI bezig zijn er nog uit te schieten, maar IBM kan terugvallen op jarenlange expertise. Tien jaar geleden al wist het de wereld te verbazen met de AI-supercomputer Watson, die mensen genadeloos afdroogde in televisiespelprogramma’s en voorbestemd was om AI naar gezondheidszorg te brengen. Watson zou uiteindelijk een vroege dood sterven, maar vindt in de vorm van Watsonx dan toch een tweede leven.

Allesomvattende AI-workflow

IBM Watsonx bestaat uit verschillende componenten die tezamen de volledige levenscyclus van een AI-systeem moeten omvatten. Het platform bestaat uit verschillende componenten. Op watsonx.ai kunnen ontwikkelaars AI-modellen en neurale netwerken trainen. Dat kunnen modellen van eigen makelij zijn, maar IBM biedt ook enkele voorgemaakte neurale netwerken aan.

Fm.code bijvoorbeeld is lijkt sterk op OpenAI’s Codex dat wordt gebruikt in GitHub Copilot en natuurlijke taal omzet naar code. Onder fm.NLP vinden gebruikers industriespecifieke taalmodellen terug, terwijl fm.geospatial getraind is op geospatiale gegevens. Watsonx.ai verleent ook toegang tot de opensourcenetwerken van Hugging Face.

Het trainen van AI-modellen gaat gepaard met grote hoeveelheden data die organisaties ergens kwijt moeten. Dit lost watsonx.data op, een data lakehouse-oplossing om de trainingsdata te bewaren Watsonx.data bevat verschillende verzoekengines om de gebruiker te helpen navigeren door diens databases en de juiste bronnen terug te vinden.

lees ook

Drijft AI ons steeds verder richting de edge?

Tenslotte is er nog watsonx.governance. Dit helpt organisaties omgaan met alle ethische en juridische verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het gebruik van AI. Watsonx.governance verzekert dat alle data conform de privacywetgeving waar de organisatie aan geboden is. Ook bias die de output vertekent, kan met deze component worden opgespoord.

Na twee maanden in bèta is IBM Watsonx nu algemeen beschikbaar via de eigen cloud. Watsonx.data wordt ook via AWS aangeboden.


Dit artikel verscheen origineel op 10/05. We hebben het een update gegeven met de nieuwste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home