Europese professionals gebruiken massaal AI zonder bijhorende training

vier op tien bedrijven gebruikt ai

Bijna driekwart van de Europese organisaties gebruikt AI, maar een minderheid voorziet ook opleiding voor werknemers om correct om te gaan met de technologie. Dat blijkt uit een onderzoek van ISACA.

In 73 procent van de Europese organisaties gebruiken werknemers vandaag AI. Slechts dertig procent van die organisaties voorziet ook training voor werknemers in tech-gerelateerde functies. 40 procent biedt geen enkele vorm van training of opleiding in het gebruik van AI. Dat blijkt uit een bevraging van ISACA, uitgevoerd in maart bij 601 Europese bedrijven.

Het ontbreekt organisaties ook aan beleid rond de integratie van AI. Amper zeventien procent van de bevraagden heeft formele regels rond AI uitgewerkt. Europese organisaties hebben de technologie dus wel omarmd, maar gaan er in de praktijk zonder opleiding of spelregels mee aan de slag. AI kan nochtans toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsdata, is niet altijd correct, en is niet altijd geschikt om een rol te spelen in het beslissingsproces.

Kennis en wantrouwen

74 procent van de bevraagden geeft aan niet of een beetje vertrouwd te zijn met AI. Een foutieve inschatting van de kennis rond AI is volgens Erik Prusch, CEO van ISACA, een groot pijnpunt. Mensen starten verkeerdelijk niet van het nulpunt wanneer ze zich informeren rond AI, denkt hij. “Het afgelopen jaar is het begrip rond AI geëvolueerd in de goede richting, maar niet aan het tempo dat nodig is”

lees ook

‘Mensen moeten durven toegeven dat ze niets weten over AI’

Respondenten van het onderzoek geven nog aan dat ze zeer of extreem bezorgd zijn over de risico’s van AI in handen van malafide individuen. 61 procent ligt daarvan wakker. Dat cijfer is niet echt geëvolueerd tegenover een eerdere bevraging, wat aantoont dat er weinig gebeurt om het risico zelf in te perken.

Het gros van de bevraagden geeft aan dat het gebrek aan opleiding niet kan blijven duren. 86 procent denkt dat training in de komende jaren noodzakelijk wordt om mee te blijven in hun functie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home