Een AI die je data door en door kent: Salesforce lanceert Tableau AI en Pulse

AI moet je voortaan helpen om inzichten te halen uit data in Tableau. Tableau GPT gebruikt generatieve AI om antwoorden te geven op vragen over data, terwijl Tableau Pulse relevante data visueel onder de aandacht brengt.

Op de Tableau-conferentie lanceert moederbedrijf Salesforce twee AI-gebaseerde oplossingen voor zijn analytics-tool: Tableau GPT en Tableau Pulse. Tableau GPT vormt de basis van de nieuwe capaciteiten van Tableau en is gebaseerd op Einstein GPT, dat Salesforce begin maart al voorstelde aan het grote publiek. Net als de Einstein-versie maakt de AI voor Tableau dus gebruik van generatieve AI-modellen, vergelijkbaar met ChatGPT. “AI zal Tableau voorwaarts sturen in deze nieuwe wereld”, verwacht CEO Ryan Aytay.

AI voor je data

Voor Tableau GPT zet Salesforce de capaciteiten van de AI anders in. De kunstmatige intelligentie krijgt toegang tot de data in Tableau en is in staat om daaruit inzichten naar boven te halen. Dat gebeurt via een console, waaraan gebruikers in natuurlijke taal vragen kunnen stellen. Antwoorden volgen eveneens in taalvorm, vergezeld van grafiekjes.

lees ook

Salesforce lanceert Einstein GPT: generatieve AI voor het hele portfolio

Tableau Pulse is een nieuw dashboard voor Tableau dat gebruik maakt van Tableau GPT. Hier kan je aangeven welke data je belangrijk vindt en wil opvolgen. Denk aan zaken zoals laattijdige betalingen of bestellingen. Pulse zal die data via AI in het oog houden, en je waarschuwen wanneer een bepaalde parameter buiten de norm valt. Via Pulse kan je bovendien verder vragen stellen over data en de mogelijke impact van bepaalde trends.

Vinger aan de pols

Tijdens een demo zien we hoe Pulse onder andere de omzet van een bedrijf bijhoudt, alsook de verkoop van toestellen. Pulse heeft opgemerkt dat die verkoop in de lift zit, met een verrassende piek. De gebruiker kan vragen waar die piek vandaan komt, waarna Pulse via de Tableau GPT-AI en op basis van de bedrijfsdata vaststelt dat de verkoop van Air Fryers in de lift zit. Tijdens de demo zien we hoe de gebruiker vraagt welke info nog belangrijk is, waarna Pulse opnieuw aan de hand van data, tekst en een handige grafiek toont dat de piek in verkoop de beschikbare inventaris wel eens kan uitputten.

Salesforce zou Salesforce niet zijn als de capaciteiten van Pulse niet netjes geïntegreerd zitten met Slack. Zo kan je inzichten rechtstreeks vanuit Tableau Pulse met een collega delen. In het geval van de demo kan de gebruiker de grafiek over de inventaris meteen in Slack aan een verantwoordelijke collega tonen.

Eenvoudig vragen stellen

Tableau werkt verder samen met de Salesforce Data Cloud (het vroegere Genie) en heeft zo in realtime toegang tot relevante bedrijfsdata afkomstig van verschillende bronnen. Die data moeten Tableau AI en Pulse verder informeren.

lees ook

ThoughtSpot richt vizier op België en kmo: met welke troeven wil de BI-oplossing bekoren?

Tijdens de voorstelling van Tableau GPT en Tableau Pulse valt vooral de eenvoud op die Salesforce via AI naar gebruikers wil brengen. De kunstmatige intelligentie geeft gebruikers zonder enige technische kennis de mogelijkheid om in spreektaal inzichten uit data te verwerven en die vlot om te zetten in acties. Op basis van een brede trend kan je in mensentaal doorvragen, waarna je in theorie al snel zaken ontdekt die je kan omzetten in concrete acties.

De combinatie van Tableau, AI en de Data Cloud belooft nog vuurwerk te geven. Salesforce begeeft zich hier immers met grote vaart in het vaarwater van andere dataspecialisten en dan specifiek ThoughtSpot. Vorig jaar vertelde dat bedrijf nog hoe het de Google van de Business Intelligence wil worden, zodat gebruikers via een zoekvak vragen kunnen stellen over data. Wat Salesforce hier voorstelt, doet daar wel heel sterk aan denken.

Tableau GPT en Tableau Pulse zijn als pilootproject beschikbaar tegen het einde van dit jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home