Apple zwicht voor RCS-ondersteuning in iMessage

rcs imessage

Apple geeft eindelijk toe aan de jarenlange smeekbedes van Google en voegt RCS-ondersteuning toe aan iMessage in 2024. Zo wordt het eenvoudiger om berichten te verzenden tussen iPhones en Android-toestellen.

Het is zover: Apple zal dan toch RCS ondersteunen via iMessage. Dat meldde Bloomberg-journalist Mark Gurman gisterenavond op X. “RCS zal een betere interoperabiliteitservaring bieden in vergelijking met SMS of MMS. Dit zal naast iMessage werken, dat de beste en veiligste messaging-ervaring voor Apple-gebruikers zal blijven”, deelde de iPhonebouwer mee aan Gurman. Apple rolt RCS volgend jaar uit naar zijn berichtenapp.

RCS-ondersteuning maakt het eenvoudiger om berichten te verzenden tussen iPhones en Android-smartphones. Dat ging natuurlijk al met externe berichtenapps zoals WhatsApp, Telegram of Signal, het verschil is dat iMessage nu berichten kan verzenden naar en ontvangen van Google’s Berichten-app. RCS staat voor Rich Communication Services en wordt gezien als de opvolger van de sms.

Apple gaat overstag

De beslissing van Apple om RCS te aanvaarden komt niet helemaal vrijwillig. Google vraagt Apple al jarenlang om het protocol te ondersteunen om de interoperabiliteit tussen beide mobiele besturingssystemen, maar de iPhonebouwer wilde er niets van weten. De Europese Digital Markets Act dwingt Apple om dat nu toch te doen. Apple vindt zelf dat iMessage ‘te klein’ is om onder die regels te moeten vallen, maar het bedrijf kiest nu toch het zekere voor het onzekere.

lees ook

EU onderzoekt of Bing en iMessage onder nieuwe regels vallen

De Digital Markets Act noopt Apple tot nog meer wijzigingen. Zo zal het vanaf 2024 ook mogelijk zijn om applicaties te ‘sideloaden’ in iOS 17. Opnieuw gaat het om een aanpassing die Apple liever niet had gemaakt, maar de nieuwe wetgeving dwingt de techreuzen toch op de knieën.

Ook WhatsApp wordt gedwongen om zijn berichtenapp open te stellen voor externe platformen. Het doel van de Europese wet is het om smartphonegebruikers eenvoudiger te maken met elkaar te communiceren: het mag vanaf volgend jaar niet meer uitmaken welke app jij en je contactpersonen op hun toestel hebben staan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home