Google viseert Apple’s iMessage

iMessage Apple

Een aantal telecomoperatoren willen dat de EU iMessage van Apple categoriseert als een kerndienst. Het is een verzoek waar Google zich maar al te graag bij aansluit.

De Europese Commissie heeft een brief ontvangen waarin wordt gevraagd om iMessage van Apple als kerndienst te zien. Dat zou betekenen dat Apple, als poortwachter onder de Europese Digital Markets Act, de app beschikbaar zou moeten maken voor (kleinere) derde partijen. Het document, dat kon worden ingekeken door de Financial Times, is ondertekend door verschillende telecombedrijven en door concurrent Google.

Clash der titanen

iMessage is een exclusiviteit van Apple, wie met een ander OS werkt en er toch gebruik van wil maken die verliest een aantal functies en krijgt een erg gereduceerde versie. Het waarom achter deze actie is dus niet ver te zoeken; als de EU in het nadeel van Apple beslist, valt die exclusiviteit weg.

De klagers zijn niet van de minsten in Europa:

  • Vodafone
  • Deutsche Telekom
  • Telefónica
  • Orange

Een lijstje waarbij Google zich dus aansluit. Het bedrijf weet maar al te goed wat de regels voor poortwachters inhouden, Google zit zelf ook bij die verplichte club.

lees ook

Strengere Europese regels rond politieke advertenties

Geanticipeerd

Mogelijk is de brief aan de EU een reactie op recente acties van Apple. De tech-reus heeft zelf al net het omgekeerde gedaan en bij de Unie geijverd dat iMessage te klein is om als kerndienst te worden gezien.

Apple wil dus net dat de dienst niet onder de regels voor een poortwachter valt. Inmiddels was de Europese Unie zelfs al met een onderzoek begonnen. De conclusie daarvan zou voor begin maart van volgend jaar zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home