Apple waarschuwt iPhone-gebruikers voor spyware-aanvallen

spyware

iPhone-gebruikers uit 92 landen zijn door Apple gewaarschuwd dat hun toestel het doelwit kan zijn van spyware.

“Apple heeft gedetecteerd dat u het doelwit bent van een huurling-spyware-aanval die probeert de iPhone gekoppeld aan uw Apple ID op afstand te compromitteren.” Met deze melding verwittigt Apple iPhone-gebruikers als hun toestel mogelijk het doelwit is van spionagesoftware. Volgens TechCrunch zouden gebruikers uit 92 landen deze melding gisteren of vandaag te zien hebben gekregen. Om hoeveel gebruikers het gaat is onbekend, maar het lijkt dus om een grootschalige campagne te gaan.

Apple stuurt deze meldingen individueel uit, dus je zal dit nooit zomaar op je toestel te zien krijgen. “Deze aanval is waarschijnlijk specifiek op u gericht vanwege wie u bent of wat u doet. Hoewel het nooit mogelijk is om absolute zekerheid te krijgen bij het detecteren van dergelijke aanvallen, heeft Apple veel vertrouwen in deze waarschuwing – neem deze dus serieus”, legt Apple uit op zijn website.

Huurlingen

Apple geeft bewust geen verdere communicatie over welk virus rondgaat of wie er mogelijk achter zou kunnen zitten, omdat het naar eigen zeggen aanvallers niet wil helpen om detectie in de toekomst te vermijden. iPhones zijn in het recente verleden vaker doelwitten geweest van spionagecampagnes. Het doel van dit type virussen is om in het geniep data te verzamelen van het gastapparaat, zoals naar wie gebeld wordt en welke applicaties of webpagina’s het vaakst geopend worden.

lees ook

‘Uitzonderlijk geavanceerde’ exploit stelde iPhones jarenlang bloot aan spyware

De kans dat je het doelwit wordt van een spyware-aanval, is eerder klein, omdat het slachtoffer zeer doelbewust wordt uitgekozen. Niet zelden zitten staatsactoren achter zo’n campagne om politieke tegenstanders en/of kritische journalisten in de gaten te houden. Dat is bij deze campagne zeer waarschijnlijk ook het geval, al zegt Apple tactisch dat de spyware afkomstig is van ‘huurlingen’.

Ben jij mogelijk toch een interessant doelwit voor spyware? Dan raadt Apple je deze preventieve beveiligingsmaatregelen aan, die eigenlijk voor alle smartphonegebruikers als basisregels zouden moeten gelden:

  • Update je apparaten naar de nieuwste softwareversie
  • Bescherm apparaten met een wachtwoordcode
  • Gebruik twee-factor authenticatie en een sterk wachtwoord voor Apple ID
  • Installeer apps uit de App Store
  • Gebruik online sterke en unieke wachtwoorden
  • Klik niet op links of bijlagen van onbekende afzenders

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home