Apple laat binnenkort in iOS 17 toe om apps te sideloaden

iPhone 14

Na een nieuwe Europese wet moet Apple in 2024 iOS openbreken. Apple wacht tot het laatste moment, maar zal het sideloaden van enkele applicaties over enkele maanden moeten toelaten.

Apple heeft iOS (en iPadOS) altijd helemaal gesloten gehouden zodat gebruikers voor alles via de App Store moeten. Die zogenaamde walled garden moet binnenkort op de schop dankzij de Europese Digital Market Act (DMA). Die is sinds vorig jaar actief, maar grote techbedrijven krijgen tot 2024 om zich naar de nieuwe regels te schikken. De wet verplicht het mogelijk maken van apps sideloaden, wat tegelijk ook de deur opent voor nieuwe appwinkels.

Volgens Bloomberg werkt Apple aan de fundering van iOS 17 om die wijziging door te voeren. Het werkt aan een veilige manier om dat te doen. Bloomberg-analist Mark Gurman merkt op dat het wellicht wel nog tot begin 2024 zal duren vooraleer ook het in de praktijk mogelijk wordt. Zoals we enigzins verwacht hadden, wacht Apple tot de laatste moment om de verplichting te introduceren.

Het is dan ook niet met volle goesting dat Apple de wijzigingen doorvoert. CEO Tim Cook wijst al jaren naar de privacy- en veiligheidsrisico’s van sideloaden. Volgens softwarebaas Craig Federighi zet de mogelijkheid tot sideloaden de deur open voor cybercriminelen in de malware-industrie. Sideloaden zal dan ook alleen maar kunnen binnen de Europese Unie. Waar geen wettelijke verplichting geldt, houdt Apple de deuren van zijn ecosysteem gesloten.

lees ook

EU wil macht techgiganten inperken met strengere regels

Grote update op komst

Ondertussen werkt Apple achter de schermen aan de volgende versie van iOS. Gurman wacht zich aan grote vernieuwingen. iOS 18 moet de grootste update in jaren zetten en het ecosysteem openzetten voor artificiële intelligentie, zoals Google volop doet met Android. De nieuwe generatie iPhones zal wellicht weinig nieuws brengen ten aanzien van de huidige iPhone 15 en dat zal Apple compenseren in de software.


Dit artikel verscheen origineel op 18 april. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home