WhatsApp schikt zich naar DMA en start opendeur naar andere apps

Meta start met de eerste testfase van het beschikbaar stellen van WhatsApp-berichten op andere platformen om te voldoen aan de nieuwe Europese DMA.

In de nieuwste bètaversie van WhatsApp (versie 2.23.19.8) zit voor het eerst een venster met de melding Third-party chats. Volgens WABetaInfo is dat menugedeelte nog niet functioneel. Gebruikers hebben er ook nog geen toegang tot. De titel vormt wel een belangrijke eerste hint naar het beschikbaar stellen van versleutelde berichten over andere chatplatformen.

De Europese Commissie heeft in het kader van de Digital Markts Act (DMA) zes poortwachters aangeduid. Dat zijn bedrijven die volgens de EU verantwoordelijk zijn voor zogenaamde kernplatformdiensten. Binnen de berichtplatformen staat er voorlopig enkel WhatsApp en Messenger als poortwachter. Apples iMessage wordt de komende zes maanden geanalyseerd om te zien of het ook op de lijst thuishoort of niet.

Een poortwachter moet zijn platform beschikbaar stellen voor derde partijen om een eerlijke concurrentiestrijd te garanderen. Wanneer ze daar niet in slagen, kan de commissie boetes opleggen tot tien procent van de wereldwijde omzet. In geval van herhaalde inbreuken kan dat zelfs oplopen tot twintig procent. De lijst met gatekeepers is trouwens niet definitief. De kans bestaat dat Europa in de komende maanden of jaren nog meer bedrijven als gatekeeper ziet.

Eerder deze maand krikte WhatsApp nog de kwaliteit van zijn foto’s en video’s op en kan je voortaan meerdere accounts op één smartphone gebruiken. Alle andere recente WhatsApp-updates kan je hier terugvinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home