TSMC vreest dat chiptekort nog jaren zal aanhouden

TSMC

Het einde van Covid betekent niet het einde van het chiptekort. Dat vreest TSMC bij monde van één van zijn belangrijkste managers.

De Covid-pandemie was de katalysator van het chiptekort dat de wereld momenteel plaagt, maar zoals we eerder al analyseerden zijn de oorzaken meer diepgeworteld. De hoop bij experts was dat het einde van de pandemie met haar lockdowns ook het chiptekort zou oplossen. Dat is niet realistisch volgens Dr. Yuh-Jier Mii, de senior vice president voor R&D bij TSMC.

In een interview met IEEE geeft Mii aan dat het nog twee tot drie jaar zal duren vooraleer er voldoende nieuwe fabrieken online komen om het tekort structureel op te lossen. Hij geeft die beoordeling persoonlijk en dus niet in naam van TSMC, al weegt zijn mening door. Mii is immers verantwoordelijk voor de nieuwste productienodes van zijn bedrijf en heeft zo een gedetailleerde inkijk in de industrie.

Versnelde groei

Volgens Mii heeft de sector signalen van een groeiende vraag gemist. Die signalen waren er ook zonder Covid. Hij verwacht wel dat alle grote spelers lessen hebben getrokken uit de huidige situatie, zodat een dergelijk probleem zich in de toekomst niet meer op deze manier voordoet.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

“Op dit moment investeert de industrie een enorme hoeveelheid kapitaal in de bouw van nieuwe capaciteit om het chiptekort op te lossen”, zegt Mii. “We hebben een veel duidelijker beeld van de toekomstige vraag vandaag dan twee jaar geleden.

Alle grote spelers waaronder TSMC maar ook Intel werken momenteel naarstig aan een capaciteitsverhoging. Intel plant om in Duitsland een grote nieuwe fabriek voor zijn meest geavanceerde chips neer te poten. Pat Gelsinger, CEO van Intel, deelt voor een stuk de mening van Mii. Hij liet zich eerder al ontvallen dat het chiptekort nog zeker tot 2023 zal duren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home