VS voorziet miljarden voor geavanceerde chipfabrieken

De VS gaan miljarden aan subsidies uitdelen aan chipfabrikanten die geavanceerde fabrieken in het land willen neerpoten.

De Amerikaanse president Biden wil miljarden dollars uitdelen in de vorm van subsidies aan fabrikanten van geavanceerde chips. Dat weet de Wall Street Journal. De subsidieronde past in de strategische plannen van de VS om meer chipproductie naar het eigen grondgebied te halen. De EU heeft gelijkaardige wensen, maar slaagt er niet in om even grote bedragen uit te rekken.

Verschillende kanshebbers

Het Amerikaanse geld zou naar verschillende projecten gaan, waaronder nieuwe fabrieken van Intel in vier verschillende staten, goed voor een totale investering van 43,5 miljard euro. De VS willen ook buitenlandse chipproducenten van extra centen voorzien. Zo heeft TSMC projecten lopen voor twee fabrieken en is ook Samsung er één aan het bouwen. Voor al die nieuwe fabrieken plant de regering van president Biden om een financiële boost te voorzien.

De subsidieronde is nog niet officieel aangekondigd, en het is nog niet duidelijk om hoeveel centen het precies gaat. Chipfabrieken zijn hoe dan ook erg dure installaties. Een enkele geavanceerde CPU-fabriek kost al snel om en bij de twintig miljard dollar. Dergelijke sites zijn gegeerd, waardoor fabrikanten azen op subsidies en zich daardoor laten leiden in de locatiekeuze voor nieuwe fabrieken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home