Tijdige subsidies voor Duitse fabrieken Intel en TMSC in gevaar

Intel maakte met dit beeld bekend hoe de chipfabriek in Magdeburg er naar alle waarschijnlijkheid zal uitzien

Onregelmatigheden in de Duitse begroting vertragen de goedkeuring ervan, waardoor er een reëel risico bestaat dat TSMC en Intel hun beloofde subsidies niet tijdig zullen ontvangen.

Duitsland strooide enthousiast met subsidies in het rond om Intel en TSMC te overtuigen megafabrieken neer te poten in het land. In totaal 22 miljard euro aan gratis geld moest de chipfabrikanten overtuigen om Duitsland te kiezen als site voor hun Europese investeringen. Intel alleen zou al tien miljard euro krijgen. Dat geld is echter onderhevig aan de goedkeuring van het Duitse budget voor 2024.

Ongrondwettelijke centen

Daar knelt het schoentje. Het Duitse Grondwettelijk Hof keurde de allocatie van extra geld uit het pandemie-fonds naar het klimaat- en transformatiefonds af, aangezien die verschuiving van de budgetten ongrondwettelijk zou zijn. Daardoor komt het hele subsidieplan opnieuw ter discussie. Het geld kan sowieso pas uitbetaald worden na goedkeuring en er gaan nieuwe stemmen op die de enorme subsidieronde in vraag stellen.

TSMC en Intel gaan wel uit van de centen, en hebben de constructie van hun miljardenfabrieken ook begroot rekening houdend met het geld. Stroomt dat niet (tijdig) door, dan moeten de chipspecialisten minstens tijdelijk van elders geld halen om hun projecten te financieren, of kunnen ze overwegen de plannen terug te schroeven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home