Chipafval blijkt ideale grondstof voor sneakers

Ccilu_sneaker

Het Taiwanese Ccilu brengt sinds kort schoenen op de markt die deels bestaan uit silicium. Op zich geen groot nieuws, ware het niet dat die grondstof eigenlijk het afvalmateriaal is van computerchips. Die worden namelijk vervaardigd uit silicium. Ccilu gebruikt daarom het gerecycleerde restafval van TMSC, één van de grootste chipfabrikanten wereldwijd.

Wilson Shu, oprichter van Ccilu, bracht vorig jaar een paar drukverlagende pantoffels op de markt. Vergelijk die pantoffels met de alom bekende Crocs. Eén van de onderdelen bleek gerecycleerd silicium, de basisgrondstof voor onze computerchips. Intussen heeft Hsu naast de pantoffels ook massagepantoffels en sportschoenen op de markt gebracht. Voor je als een razende naar de winkel holt voor een origineel eindejaarscadeau: de schoenen zijn voorlopig alleen verkrijgbaar in Taiwan en de Verenigde Staten, voor de zachte prijs van 41 dollar.

Circulair voetenwerk

Het bedrijf van Hsu komt niet uit het niets met circulair voetenwerk aanlopen. In 2012 richtte de voormalige Citibank-directeur de firma op, weet Tom’s Hardware. De eerste milieuvriendelijke schoeisels sloegen aan net voor de coronapandemie. Ccilu lanceerde op dat moment schoenen van gerecycleerd koffiedik (Xpresole) en gerecycleerde PET-flessen (GreenPlax). Vorig jaar was Ccilu het eerste bedrijf dat afval van silicium, dat gebruikt wordt voor de productie van computerchips, in schoenen verwerkte. Het bedrijf werkt daarvoor samen met Semisils Applied Materials dat instaat voor de verwerking van siliciumafval.

lees ook

Techreuzen leveren te weinig CO2-inspanningen, zegt Greenpeace

Het stijve materiaal silicium, gebruikt Hsu voor drukpunten in de schoenzool. Dit zou een positief effect moeten hebben op de gezondheid en de voeten zelfs masseren. Door het silicium te hergebruiken, heeft de schoen ook een positief effect op de leefomgeving. Want per paar circulaire schoenen zou het verbruik van ruwe olie verminderen met een halve kilogram. De CO2-uitstoot zou zelfs dalen met één kilo per paar. Hsu is alvast in de wolken met de samenwerking en het positieve effect op mens en milieu. “TSMC wordt wel eens de ‘heilige berg’ genoemd die Taiwan beschermt. Waarom zouden wij dan geen ‘heilige schoenen’ maken op basis van TSMC’s siliciumafval”, vraagt Hsu zich af.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home