TSMC wil vanaf 2030 1 nm-chips produceren

tsmc

TSMC legt zich tegen 2030 twee doelstellinge op: chips bakken met een 1nm-wafer en tot één triljoen transistoren in chips stoppen. De race met Intel is begonnen.

Tijdens een conferentie eerder deze maand deed TSMC zijn roadmap voor de rest van het decennium uit de doeken. De Taiwanese chipbakker toont zich razend ambitieus en wil twee verschillende doelstellingen bereiken. Zo hoopt TSMC onder meer de eerste fabrikant te kunnen zijn die een chip met een 1 nm-wafer van de band laat rollen.

Dat doel zal in verschillende stappen worden bereikt. Sinds dit jaar produceert TSMC 3 nm-chips op grote schaal. Apple is daarvan de belangrijkste afnemer, al loopt de productie niet vlekkeloos. TSMC heeft moeite met hoge yields te behalen en heeft aan Apple een toegeving moeten doen dat het de kosten voor mislukte chips draagt, wat vrij ongebruikelijk is in chipcontracten. Tot 2025 zal TSMC zich toespitsen op het 3 nm-procedé, dan wil het overstappen naar 2 nm.

In 2028 neemt TSMC nog een tussensprongetje met 1,8 nm-chips. Als alles volgens de planning verloopt, moet tegen 2030 dan de doelstelling van 1 nm gehaald worden. TSMC wil niet alleen kleinere chips produceren, maar wil ook meer transistoren in zijn chips stoppen. De 1 nm-chips zouden 200 miljard transistoren moeten tellen: de AMD MI300 is voorlopige recordhouder met 146 miljard transistoren.

Op naar 1 biljoen

200 biljoen is slechts peanuts als het van TSMC afhangt. Door gebruikt te maken van 3D-stacking, meent de chipfabrikant dat het mogelijk is om nog meer transistors in een chip te stoppen. Tegen 2030 wil TSMC 1 biljoen (!) transistoren in cpu’s stoppen. Transistoren zijn een belangrijke component in een chip: ze regelen het stroomverkeer in het circuit. Het verhogen van het aantal transistoren zorgt niet rechtstreeks voor meer computerkracht, maar zorgt er wel voor dat een processor complexere taken kan verwerken.

TSMC is niet de enige chipmaker die biljoenenambities heeft. Intel wil de wet van zijn stichter Gordon Moore verderzetten en ook tegen 2030 chips met een biljoen transistoren bakken. Volgend jaar wil Intel volop 2 nm-chips (20A) van de band laten rollen en de plannen zijn zelfs om al de eerste 1,8 nm (18A) te beginnen bakken tegen het einde van 2024. Intel lijkt dus een streepje voor te hebben, maar in het verleden heeft de chipreus het vaker moeilijk gehad om zijn eigen planning te volgen.

lees ook

Intel blijft geloven in wet van Moore, maar geeft toe dat ze vertraagt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home