Stroomonderbreking veroorzaakt vertraging en miljoenen aan schade bij chipfabrikant TSMC

TSMC
TSMC is één van de belangrijkste semiconductorfabrikanten ter wereld.

Eén van de fabrieken van chipfabrikant TSMC heeft schade geleden na een stroomonderbreking. De problemen zullen het aanhoudende chiptekort alleen maar erger maken en kosten TSMC bovendien veel geld.

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) heeft grote hinder ondervonden in één van zijn chipfabrieken. Fab 14 kreeg te maken met stevige schommelingen in het voltage van de aangeleverde stroom na een accident met de stroomkabel tijdens werken. Hoewel de fabriek back-up-generators heeft, ondervond de productie van chips toch hinder.

TSMC is de grootste onafhankelijke producent van chips ter wereld. Het bedrijf maakt microchips in opdracht van onder andere AMD en Apple en heeft een veelvoud aan fabrieken. Die ondersteunen tal van productieprocessen, van de erg geavanceerde 7 nm en 5 nm-nodes voor moderne computerchips tot oudere nodes voor chips van bijvoorbeeld autofabrikanten. In Fab 14 rollen er 12 nm-chips van de band. TSMC produceert momenteel aan recordtemp microchips maar kan de vraag niet bijhouden, wat bijdraagt aan een wereldwijd tekort aan microchips.

Financiële schade

De stroompanne zal alleen maar bijdragen aan dat tekort, aangezien er heel wat wafers een impact hebben ondervonden. De fabriek heeft een capaciteit van 40.000 wafers per maand, met daarop telkens honderden individuele chips. Tot 30.000 wafers zouden een impact ondervinden van het accident, al is er vermoedelijk slechts een kleine hoeveelheid echt beschadigd. Wccftech schat dat er minimaal 1.000 wafers onbruikbaar zijn als gevolg van de problemen. Met een geschatte kostprijs van bijna 6.000 dollar per wafer bedraagt de schade al snel 6 miljoen dollar, en dat is conservatief.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

De semiconductor-industrie kreunt onder de vraag en kan zich weinig bijkomende tegenslag permitteren. Toch loopt er heel wat mis. Zo hebben enkele fabrieken van TSMC er te maken met een grote droogte, waardoor water aangevoerd moet worden in watertankers. Eerder ging er een fabriek van ABF-substraat verloren in een brand en dat is een essentiële grondstof voor high end-chips. Al die problemen hebben een directe impact op leveringen. Voor consumenten is dat merkbaar door de beperkte beschikbaarheid van bijvoorbeeld spelconsoles, terwijl de auto-industrie al productiebanden moest stilleggen door een gebrek aan componenten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home