TSMC investeert 100 miljard dollar in chipproductie

In een zet om het wereldwijde chiptekort aan te pakken en zijn marktpositie verder te verstevigen, kondigt semiconductorfabrikant TSMC een enorme investering van 100 miljard dollar aan.

TSMC gaat 100 miljard dollar investeren in nieuwe fabrieken en onderzoek naar nieuwe chiptechnologie. Dat weet Bloomberg. TSMC is de grootste fabrikant van microchips voor klanten ter wereld. Onder andere AMD en Qualcomm vertrouwen op het bedrijf om hun chipdesigns werkelijkheid te maken. De hele sector kampt echter met een productietekort met een impact die zich wereldwijd laat voelen. De investering van 100 miljard, gespreid over drie jaar, moet een antwoord bieden.

Nieuwe fabrieken en technologie

TSMC wil het geld tegen 2023 gebruiken om nieuwe fabrieken te zetten en nieuwe chiptechnologie te onderzoeken. Vandaag zouden de fabrieken van de chipgigant op meer dan 100 procent capaciteit draaien om aan de veel te grote vraag te voldoen, en dat volstaat niet. Wereldwijd wil TSMC daarom verschillende installaties bij bouwen. Onder andere de VS krijgt een nieuwe fabriek gericht op de productie van 5 nm-chips. Het 5 nm-productieproces volgt de huidige 7 nm-node op en moet volgend jaar al in groot volume chips van AMD afleveren.

Elders kijkt TSMC naar de bouw van een 3 nm-fabriek met het oog op de toekomst. 3 nm-productie zit momenteel nog in de ontwikkelingsfase. Een deel van het R&D-budget van het investeringsgeld zal naar alle waarschijnlijkheid naar verder onderzoek voor de 3 nm-node gaan.

Europa

Waar TSMC eventueel nog fabrieken wil bouwen, is onduidelijk. Europa wil heel graag een deel van de chipproductie naar het eigen grondgebied halen om zo de afhankelijkheid van de fragiele logistieke ketting vanuit Azië te verminderen. De investeringen van TSMC komen gelegen, op voorwaarde dat de EU de chipreus kan overtuigen om één van de lidstaten in overweging te nemen.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

Waar al het investeringsgeld precies vandaan zal komen, is nog onduidelijk. De cashreserves van TSMC zijn niet groot genoeg om het plan te ondersteunen. Voor concurrent Samsung is de investering geen goed nieuws. Het Koreaanse bedrijf nam zich in 2019 voor om tegen 2030 de grootste chipfabrikant ter wereld te worden. Daartoe zette Samsung 104 miljard euro opzij, gespreid over tien jaar. De investeringsplannen van TSMC stellen die ambitie nu op de proef.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home