Lenovo belooft dat 80 procent van toestellen tegen 2025 herstelbaar zal zijn

Laptop_herstelling_homekit

Volgens Lenovo-topman Luca Rossi zullen vier op vijf toestellen tegen 2025 herstelbaar zijn. Meer zelfs, ook onderdelen zoals batterijen en andere SSD’s zullen niet langer vastzitten in de behuizing. Lenovo wil tegen 2050 een netto nul-emissiebeleid voeren.

Senior VP Luca Rossi deed de uitspraken tijdens het Canalys EMEA Forum 2023. Volgens Rossi gaat Lenovo zich nog meer engageren om de toestellen herstelbaar te maken. Al zegt hij er, volgens The Register, niet bij waar klanten hun toestellen moeten laten repareren. “Wat de repareerbaarheid betreft, willen we ervoor zorgen dat tegen 2025 ruim tachtig procent van de herstelonderdelen opnieuw zal worden gerepareerd zodat ze in de circulaire economie terechtkomen en de milieu-impact verminderen”, aldus Rossi.

Ook onderdelen repareerbaar

Rossi gaat nog een stap verder. “Vier op vijf toestellen zal hersteld kunnen worden bij de klant, door de klant of door de traditionele kanalen. We zullen ervoor zorgen dat de toestellen worden ontworpen met herstelbaarheid en onderhoudsgemak in het achterhoofd.” Concreet wil dit zeggen dat losse onderdelen zoals batterijen, SSD’s en verschillende andere stukken niet langer in het toestel worden verzegeld. In plaats daarvan zullen ze door de klant kunnen worden hersteld, wat een berg afval moet vermijden.

Lenovo heeft nu al een vrij goede reputatie wat herstelbaarheid van toestellen betreft. Het bedrijf scoort een pak beter dan pakweg Apple. Toch is de grotere herstelbaarheid niet iets wat van harte komt. De Europese Commissie heeft onlangs regels uitgeschreven die ervoor moeten zorgen dat consumenten beter geïnformeerd zijn over de levensduur en herstelbaarheid van hun producten. Dat ‘recht op reparatie’ moet eind juni 2024 definitief zijn.

lees ook

Europese Commissie zet recht op reparatie op papier

Canalys-CEO Steve Brazier vroeg Luca Rossi of die grotere herstelbaarheid niet nefast zal zijn voor de bedrijfswinst. Want uiteindelijk zou de consument, toch in theorie, eenvoudig een toestel langer kunnen laten werken. “Zo mag je het niet bekijken”, meent Rossi. “Er zijn zoveel mogelijkheden waardoor ik niet bang ben dat we ons bedrijf schade zullen toebrengen door te doen wat goed is voor de planeet. Integendeel zelfs.”    

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home