Eerste World Cybercrime Index plaatst Rusland, Oekraïne en China bovenaan

Een internationaal team van onderzoekers heeft een eerste wereldwijde Cybercrime Index uitgebracht, gebaseerd op wereldwijd onderzoek naar de echte locatie van herkomst van cybercriminaliteit.

Rusland staat met voorsprong bovenaan de splinternieuwe World Cybercrime Index (WCI). Die index is het resultaat van een uitgebreid onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Oxford in het VK en andere instellingen wereldwijd. Omdat cybercriminelen hun locatie efficiënt verbergen, hebben de onderzoekers beroep gedaan op 92 cybercriminaliteitsexperts wereldwijd om op basis van hun inschatting tot een index te komen.

Ecosysteem in cijfers

De WCI is gebaseerd op de nominatie van landen door die experts op drie belangrijke categorieën: de impact van de activiteiten op slachtoffers, het professionalisme van de cybermisdaad en de technische expertise. De onderzoekers keken naar vijf domeinen van cybercrime: de aanbieding van producten en diensten, aanvallen en afpersing, data- en identiteitsdiefstal, oplichterij en tot slot witwassen. Die domeinen omvatten het gros van het digitale criminele ecosysteem, waarbij bepaalde partijen met technische expertise tools ontwikkelen, andere criminelen die gebruiken voor verschillende doeleinde, en misdadigers tot slot aan hun gestolen geld moeten raken zonder in de gevangenis te vliegen.

Op basis van al die categorieën komt Rusland als duidelijke winnaar naar boven. De onderzoekers stellen vast dat zeker de productie van technische tools en diensten in Rusland alomtegenwoordig is, en ook wat aanvallen en data- en identiteitsdiefstal betreft, scoort het land hoog. Tot slot noemen de experts Rusland als toplocatie voor witwasserij.

De enige categorie waarin het Rusland van president Poetin niet met de gouden medaille gaat lopen, is die van de oplichterij. Daar is Nigeria de absolute kampioen. Het valt op dat minder technische landen hoger scoren wat oplichterij betreft, terwijl landen met staatsgesponsorde cybercriminaliteit zoals Rusland duidelijk meer betrokken zijn bij complexe digitale aanvallen.

Oekraïne en Roemenië

Op de tweede plaats van de WCI staat volgens de onderzoekers Oekraïne. Ook dat land lijkt volgens de index een best geavanceerd cybercriminaliteits-ecosysteem te hebben, net als bronzenmedaillewinnaar China. De hele top drie blinkt uit in de ontwikkeling van technische oplossingen. De VS komen op plaats vier, maar scoren een stuk lager wat de ontwikkeling van malware betreft. In de Verenigde Staten is data- en identiteitsdiefstal de belangrijkste parameter. De top vijf wordt afgesloten door eerdergenoemd Nigeria, dat die plaats haast exclusief verdient met oplichterij en een stukje datadiefstal.

Het eerste EU-land op de lijst is Roemenië op plaats zes. Ook daar speelt data- en identiteitsdiefstal een belangrijke rol. De criminelen in het land lijken vooral praktische uitvoerders te zijn, die tools gebouwd in andere landen kopen en gebruiken.

Met de wetenschappelijk onderbouwde World Cybercrime Index hopen de onderzoekers op een objectieve manier een lijst naar voren te schuiven met landen gelinkt aan de relevante criminaliteit. Dat moet security-specialisten dan weer helpen om hun middelen te focussen op de juiste plekken. Het onderzoek, dat fondsen ontving van de Europese Unie, is gepubliceerd in Plos One.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home