EU verzet zich tegen ‘toestemmen of betalen’-tactiek van Meta

Meta_Facebook_maandelijks_abonnement

Meta wil dat gebruikers van diensten zoals Facebook ofwel toestemmen met de verwerking van hun data, ofwel een flinke abonnementskost betalen. De EDPB heeft na analyse beslist dat een dergelijke binaire aanpak niet in overeenstemming is met Europese regels.

Ofwel laat je Meta toe om je gepersonaliseerde reclame te serveren op platformen zoals Facebook en Instagram, ofwel weiger je en betaal je tot 12,99 euro per maand voor een reclamevrije versie van de diensten. Meta hoopte op die manier tegemoet te komen aan de letter van de Europese wetgeving, met een subtiele middelvinger naar de Europese Commissie als bonus daarbij. De European Data Protection Board (EDPB) heeft zich nu over die aanpak gebogen, en vastgesteld dat een binaire oplossing niet in overeenstemming is met de vereisten. Dat weet Politico.

Eerder onderzoek

De visie van de EDPB is belangrijk voor eventuele verdere stappen die de EU kan nemen tegen Facebook. De EDPB is duidelijk: de binaire keuze waarbij je ofwel slikt wat Meta vraagt, ofwel betaalt, is geen correcte oplossing voor Meta om te voldoen aan de Europese wetgeving.

De Europese Commissie startte eerder al een onderzoek naar de praktijken van Meta. De interpretatie van de EDPB maakt het nu erg waarschijnlijk dat ook de Commissie zal concluderen dat de tactiek van Team Zuckerberg niet werkt. Meta zal zich in dat geval, net als alle andere grote platformen, aan de Europese wetgeving moeten houden.

Slechte leerling

Dat is traditioneel een grote uitdaging voor de mensen van Facebook. Meta dacht eerder al eens verkeerdelijk dat het beter was in de interpretatie van EU-regels dan de EU en haar rechters. Zo counterde het enkele jaren geleden een bindende uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie met een eigen visie op de feiten, die moest duiden dat het Hof foutief was. Tot niemands verrassing zette die aanpak geen zoden aan de dijk.

Het ‘akkoord of betaal’-model is een nieuwe poging van Meta om de geest van de Europese regels zoveel mogelijk naast zich neer te leggen. Dat die aanpak tot monsterboetes leidt, lijkt Meta niet tegen te houden om zich keer op keer kwaadwillig op te stellen. Wil Meta niet opnieuw diep in de buidel tasten, dan zal het zich aan de DMA moeten houden op een eerlijke manier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home