Intel pompt 1 miljard dollar in fonds ter ondersteuning van chipproductie-ecosysteem

Intel richt een nieuw fonds op ter waarde van 1 miljard dollar. Daarmee wil het organisaties ondersteunen die hun chips willen bakken in de fabrieken van Intel. Het bedrijf hoopt die nieuwe business-tak zo een boost te geven.

Intel Capital en Intel Foundry Services zetten samen een fonds op ter waarde van 1 miljard dollar. Het fonds is bedoeld voor organisaties die van plan zijn om eigen chips te bakken in de fabrieken van Intel. Onder CEO Pat Gelsinger wil het bedrijf zijn zogenaamde foundry-business openstellen voor derden en zo de concurrentie aangaan met TSMC en Samsung. Dat is een historische zet: traditioneel produceert Intel vrijwel exclusief voor eigen rekening. Qualcomm zou al klant zijn.

Het fonds maakt investeringen mogelijk in start-ups maar ook meer volwassen bedrijven die willen innoveren in chipland. Intel aast vooral op investeringsopportuniteiten die de time to market kunnen inkorten. Het bedrijf denkt onder andere aan betere softwaretools, innovatieve chip-architecturen en geavanceerde packaging-technologie (waarbij de verschillende gebakken chips tot één bruikbaar component worden verwerkt).

Open ecosysteem

In de marge van de oprichting van het fonds kondigt Intel nog aan dat het gaat samenwerken met industriepartners om technologieën verder uit te werken. Het gaat daarbij om modulair chipdesign met een open chiplet-gebaseerd platform en verdere ondersteuning van chipontwerpen die meer dan één architectuur ondersteunen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan x86-processors met accelerator-componenten gebaseerd op ARM of RISC-V.

 “Foundry-klanten omarmen snel een modulaire aanpak voor hun design om hun producten te onderscheiden en ze sneller naar de markt te brengen”, zegt Gelsinger daarover. “Met ons nieuw investeringsfonds en een open chiplet-platform kunnen we het ecosysteem ondersteunen om disruptieve technologie uit te werken over het volledige spectrum van chip-architectuur.”

Impact

Dat open ecosysteem is voorlopig een verre droom. Op de impact van het fonds en de samenwerkingen moeten we afwachten. Intel is misschien nieuw in de foundry-business wanneer het gaat om chipproductie voor klanten, maar het bedrijf blijft marktleider in x86 zowel in endpoints als datacenters. De grootste chipproducent ter wereld is Intel voor het eerst niet meer. Wanneer Intel zijn gewicht ergens achter zet, kan je ervan op aan dat er wel iets zal bewegen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home