EU start onderzoek naar X voor inbreuken op DSA

Het is niet omdat X niet wil meespelen, dat het de Europese regels naast zich neer kan leggen. De Commissie start een onderzoek naar wat vroeger Twitter was op verdenking van verschillende inbreuken tegen de DSA.

De Europese Digital Services Act (DSA) geldt voor alle grote bedrijven die digitale diensten aanbieden. Voor de regelgeving bestaan er op dit moment zeventien zogenaamde Very Large Online Platforms die zich aan strikte regels moeten houden, waaronder Facebook, Wikipedia en Twitter. De naamsverandering naar X na de overname door Elon Musk heeft daar niets aan veranderd, ook al had Musk zelf het misschien graag anders gezien. Het resultaat komt niet als een verrassing: de EU start een onderzoek naar X voor de schending van de bepalingen van de DSA.

Het onderzoek rust op drie pijlers. X zou zich niet houden aan de regels rond:

  • De verplichtingen om illegale content en disinformatie tegen te gaan. X moet dergelijke content tijdig beoordelen en verwijderen, maar lijkt niet voldoende snel of adequaat op te treden wanneer posts in strijd zijn met de regels van de DSA.
  • De verplichtingen rond transparantie. X geeft maar heel beperkt toegang tot data over z’n platform, wat bijvoorbeeld het werk van onderzoekers moeilijk maakt. Ook de advertentiebibliotheek, die inzicht moeten bieden in wie of wat er achter reclame schuilt, zou onvoldoende zijn.
  • Het verbod op misleiden design van de gebruikersinterface. Deze aanklacht heeft te maken met het befaamde blauwe vinkje, dat voor de overname door Elon Musk betekende dat de identiteit van gebruiker geverifieerd was, en vandaag alleen betekent dat het abonnementsgeld van een bepaalde gebruiker correct op de rekening van X is terechtgekomen.

De EU merkt op dat het onderzoek niet betekent dat X per definitie schuldig is, en dat de boete van zes procent van de wereldwijde omzet niet het doel is. Als er effectief inbreuken worden vastgesteld, wil de EU liever dat X rond de tafel komt zitten en concrete oplossingen uitwerkt. Pas als eX-Twitter dat weigert, is het tijd voor sancties.

(Niet-)succesvolle zelfregulering

Andere grote platformen werkten de afgelopen maanden samen met de EU om problemen aan te pakken, maar Twitter wilde niet deelnemen aan de vrijwillige gedragscode voor internetplatformen. Musk stuurde na de overname bovendien zo’n tachtig procent van het personeelsbestand de laan uit, waaronder technische experts en moderatieteams.

lees ook

Europese Digital Services Act gaat van kracht: wat betekenen de nieuwe regels voor jou?

Dat alles doet de EU twijfelen aan de efficiëntie van de regels die X aan zichzelf oplegt. Die zogenaamde Community Notes vormen de basis van het zelfreguleringsmechanisme van X. Via dat systeem kunnen gebruikers aangeven dat bepaalde posts meer context nodig hebben. Zo’n systeem is relevant, maar moet natuurlijk voldoende goed werken.

Rollercoaster

X doorgaat een interessante evolutie sinds de overname door Elon Musk. Naast het gedecimeerde personeelsbestand valt het op dat veel (Amerikaanse) extreemrechtse figuren en notoire verspreiders van disinformatie opnieuw toegang hebben gekregen tot het platform. Musk zelf jaagde adverteerders weg door openlijk een antisemitische complottheorie te steunen op z’n eigen platform.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home