Apple lanceert M4: 3 nm voor meer kracht en efficiëntie

Apple introduceert een nieuwe processor: de M4. Die maakt zijn intrede in de iPad maar zal vermoedelijk ook in andere toestellen verschijnen in de nabije toekomst.

Apple ontwikkelt zijn lijn van ARM-gebaseerde processors naarstig verder met de introductie van de M4-CPU. Die chip lanceert het bedrijf in de iPad Pro. Apple slaat voor de iPad Pro de M3 helemaal over en belooft prestaties die tot de helft hoger liggen in de nieuwe toestellen, vergeleken met de vorige generatie met Apple M2 aan boord.

TSMC 3nm

De telefoon-, tablet- en computerbouwer klopt voor de M4 opnieuw aan bij TSMC, dat de chip bakt op zijn modernste 3 nm-productielijn. Dat is de geavanceerdste node die vandaag bestaat. De kleine schakelingen maken de M4 automatisch erg energiezuinig en efficiënt.

lees ook

Apple lanceert flinterdunne iPad Pro met OLED-scherm, M4-chip en hogere prijs

Apple vergelijkt de M4 vooral met de M2 en claimt dat de prestaties vijftig procent hoger liggen. Omgekeerd gebruikt de chip de helft van de stroom voor dezelfde prestaties.

Specificaties

Apple voorziet de M4 van tien rekenkernen, gearrangeerd in een big.little-configuratie. De chip heeft vier prestatie-kernen en zes efficiëntiekernen. Verder stopt Apple opnieuw een GPU op de chip. Die bouwt verder op de GPU van de M3 en heeft tien grafische kernen. Hardwarematige raytracing tegent voor het eerst present. In tijden van AI kan een NPU opnieuw niet ontbreken.

Voor Netflixkijkers maakt dat allemaal niet veel uit, maar nicheklanten die de iPad Pro kopen voor het handvol professionele toepassingen dat daarop uitstekend werkt, moeten in theorie een verschil merken.

Andere toestellen

Apple wijst nog niet naar toekomstige verschijningen van de M4. Op dit moment werkt TSMC op hoge capaciteit, waardoor de beschikbaarheid van ultramoderne 3 nm-chips gelimiteerd is. Bovendien willen andere klanten ook gebruik maken van dat productieproces. Op termijn verwachten we wel een hogere beschikbaarheid, waardoor Apple de M4 in de toekomst ongetwijfeld in andere hardware zal verwerken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home