Intel verliest voor het eerst positie van grootste chipfabrikant

Het einde van een tijdperk is nabij. Voor het eerst zal Intel op jaarbasis niet meer de grootste chipfabrikant ter wereld zijn. Samsung haalt de beker binnen.

Niet Intel maar Samsung wordt de grootste chipfabrikant ter wereld. Dat blijkt uit voorlopige verkoopcijfers voor 2022. Pas eind deze maand volgen volgens Bloomberg de finale resultaten, maar de trend lijkt ingezet. De wissel is een symbolische klap voor Intel, dat lang uittorende boven alle andere chipfabrikanten.

Ook op andere vlakken verliest Intel terrein. Chipontwikkelaar Nvidia is volgens de markt bijvoorbeeld drie keer meer waardevol dan Intel. Hetzelfde geldt voor chipbouwer TSMC.

Daarmee heeft de Amerikaanse processorbouwer niet afgedaan. Samsung haalt bijvoorbeeld wel een groter deel van de koek binnen, maar dankt dat vooral aan de verkoop van geheugenchips. De processors van Intel zijn veel complexer en verkopen bovendien aan hogere marges. In dat opzicht blijft Intel een toonaangevend maar ook bijzonder winstgevend bedrijf.

revivalplannen

Bovendien wil CEO Pat Gelsinger zich niet in de zaak berusten. Hij plant om enerzijds de CPU-productiecapaciteit van Intel opnieuw de meest geavanceerde ter wereld te maken. Intel was lange tijd trendsetter, maar werd enkele jaren geleden ingehaald door TSMC dat vandaag productielijnen huisvest die een generatie voorlopen op die van Intel.

Verder wil Gelsinger rechtstreeks concurreren met TSMC en ook chips van derden gaan bakken in zijn productiefaciliteiten. Het plan zal in het beste geval pas over enkele jaren zijn vruchten afwerpen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home