Intel hernieuwt inzet op R&D-uitgaven

Intel Core i9-9980XE

Onder CEO Pat Gelsinger heeft Intel zijn inzet op R&D significant opgekrikt. Zo probeert hij de fouten van zijn voorgangers recht te zetten.

In zijn fiscaal jaar 2021 heeft Intel 15,19 miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling geïnvesteerd. Dat is meer dan 20 procent van de totale omzet, die 74,7 miljard dollar bedroeg. Vergeleken met 2020 heeft CEO het budget voor R&D met zo’n 12 procent verhoogd. Het is sinds 2012 geleden dat Intel nog zo’n ommezwaai maakten.

De voorbije jaren onder CEO Brian Krzanich en ook vervanger Bob Swan bleef het R&D-budget min of meer gelijk. De centjes van Intel gingen vooral naar de beurs, waar Krzanich inzette op dividenduitkeringen en terugkoopprogramma’s voor de eigen aandelen om de koers zo een boost te geven. Dat werkte: het aandeel van Intel steeg de hoogte in. Achter de schermen verloor Intel echter beetje bij beetje zijn leiderspositie.

Ingenieursvisie

Gelsinger is in tegenstelling tot zijn rechtstreekse voorganger Swan een techneut. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis van ingenieurs die promoveren tot CEO en dat heeft Intel doorgaans goed geholpen. Gelsinger hoopt dat een stevige boost in R&D zal helpen om Intel opnieuw op het niveau van de concurrentie te krijgen om er vervolgens opnieuw over te springen.

Intel en Gelsinger hebben heel wat werk voor de boeg. Dit jaar nog moet de fabrikant met zijn eigen 7 nm-proces op de proppen komen, wat equivalent is aan 5 nm bij concurrent TSMC. Later volgen dan nieuwe nog geavanceerdere productieprocessen waarvoor Intel de nanotransistor moet hertekenen. Daar ligt momenteel de focus van het onderzoek van het bedrijf. Tegen 2024 of 2025 weten we of de strategie van Gelsinger vruchten afwerpt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home