Intel start met uitbouw commerciële chipfabriek en plant 7nm voor 2023

Intel Core i9-9980XE

Kersvers Intel-CEO Pat Gelsinger doet de nieuwe strategie van Intel voor de komende jaren uit de doeken. Op 7 nm-chips moeten we nog even wachten en Intel overweegt zelfs klant te worden bij externe producenten. Terzelfdertijd wil het bedrijf ook zelf een chipbakker voor derden worden.

Intel-CEO Pat Gelsinger verklapt de globale strategie van Intel voor de komende jaren. De opvallendste aankondiging betreft de roadmap voor nieuwe producten. Gelsinger geeft aan dat technische problemen met het 7nm-bakproces verholpen zijn. Door EUV-technieken verder te ontwikkelen, zou de node binnenkort klaar zijn voor gebruik. De eerste 7nm-chips worden de Meteor Lake-desktopchips. Die zullen pas in 2023 effectief van de band rollen. In datzelfde jaar zal Intel ook 7 nm Granite Rapids-chips voor datacenters lanceren.

Die tijdslijn ligt in de lijn van de verwachtingen maar stelt Intel voor een uitdaging. AMD plant immers in 2022 al AMD Epyc Genoa voor datacenters te introduceren. Die chips worden op TSMC’s 5 nm-proces gebakken, dat technisch vergelijkbaar is met 7nm van Intel. AMD zal zo opnieuw een technologische voorsprong op Intel uitbouwen.

Klant en concurrent van TSMC

Gelsinger beseft dat Intel het roer moet omgooien wil het een antwoord bieden op de processors van AMD. Daartoe werkt de fabrikant aan een meer modulair chipdesign dat flexibiliteit biedt op het vlak van productie. Dat moet Intel toestaan om in de toekomst ook bij externe fabrieken aan te kloppen voor de productie van chips of delen daarvan. Concreet wil Intel zelf een klant worden bij TSMC. Dat is een historische beslissing voor het bedrijf, dat traditioneel zowel de ontwikkeling als de bouw van microchips voor eigen rekening neemt.

Intel wil niet alleen een klant worden van TSMC maar ook een grotere concurrent. Op de lange termijn plant Gelsinger om de foundry-expertise van Intel ter beschikking te stellen van externe klanten. Gelsinger wil dat Intel zijn chipfabricagebusiness uitbouwt om ook externe klanten aan te nemen. Daarbij zal het bedrijf net als andere grote chipbakkerijen een breed gamma aan architecturen ondersteunen. Klanten die Arm, of RISC-V-chips willen bouwen, zullen bij Intel terecht kunnen. Verder wil Gelsinger dat Intel de foundry-capaciteit gebruikt om nauw samen te werken met klanten voor maatwerk gebaseerd op eigen x86-chips. Denk aan variaties op Xeon-processors met extra chiplets voor grote datacenterklanten.

Historische ommezwaai

De plannen van Gelsinger mag je gerust historisch noemen. Ze illustreren dat Intel heeft aanvaard dat het niet meer de absolute leider in chipproductie is. De laatste decennia ontwikkelde en bouwde Intel ’s werelds meest geavanceerde chips in zijn eigen fabrieken maar met de evolutie naar 10 nm verloor het zijn technische voorsprong. Concurrenten Samsung en TSMC ontwikkelde sneller vergelijkbare nodes, tot voordeel van onder andere AMD en de Arm-architectuur.

Tegelijkertijd biedt het plan met het openstellen van de foundry-business perspectief voor de toekomst. Intel blijft één van de grootste en meest ervaren chipproducenten ter wereld, maar gebruikt die troef vooralsnog vrijwel exclusief intern. De commercialisering van de foundry-expertise kan een belangrijke financiële pijler worden voor het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.