Verbeterde Windows- en Linux-ervaring op Mac met Parallels Desktop 19

Moederbedrijf Alludo lanceerde Parallels Desktop 19, met daarin upgrades voor Windows en Linux VM.

Parallels Desktop 19 lanceerde deze week. De software van Alludo voor Mac belooft een aantal upgrades voor zowel Windows als Linux VM.

De belangrijkste vernieuwingen

De functie Shared Printing was nutteloos geworden, na aanpassingen in MacOS Sonoma. Daar is een mouw aan gepast: printen vanuit Windows gaat vanaf nu via Internet Printing Protocol (IPP). Dat is volgens Parallels sowieso de meest gangbare manier momenteel. Ingenieurs werken ook nog aan eventuele extra printfuncties.

Zowel inloggen bij Windows, als de installatie van Parallels Desktop, kunnen nu ook met Touch ID. Als je Windows 10 of 11 hebt beschermd met een wachtwoord, zal dat na de upgrade naar Parallels Desktop 19 worden opgeslagen in Mac Keychain. Daar zal het wachtwoord beveiligd zijn met jouw vingerafdruk, via Touch ID. Wie dat wil kan ook gewoon terugkeren naar de oude log-in, gewoon met het wachtwoord.

Paralells Desktop 19 Touch ID

De ondersteuning voor beeldgenerator OpenGL is opgetrokken tot de 4.1-versie. Dat is vooral goed nieuws voor wie aan technisch tekenen doet, zo kan er meer CAD-software voor Windows draaien op Mac. Dat gaat dan onder andere over VariCAD, Deswik.CAD en Vectorworks Vision 2023.

Voor professionals in geografie belooft Parallels Desktop 19 ook betere prestaties voor AcrGIS Pro. Dat is software voor het analyseren van data en waarmee je 2D-kaarten en 3D-scenes kan creëren.

De installatie van een MacOS VM op een Apple silicon zou met Parallels Desktop 19 ook makkkelijker moeten gaan. Er zijn bovendien extra functies, zoals basic VM-handelingen en eenvoudige bediening van het Trackpad, met twee vingers.

Er is in Parallels Desktop 19 ook een nauwere samenwerking met softwarebedrijf HashiCorp, met verbeteringen aan de Parallels Provider voor beeldgenerator Packer van die laatste. Als extra engagement voor opensource voorziet Parallels bovendien een aantal gratis Packer-templates, om onboarding van nieuwe klanten te vereenvoudigen. Die templates zijn te vinden in GitHub en compatibel met Windows, Linux en MacOS.

lees ook

Microsoft geeft Parallels Desktop zegen om Windows 11 te draaien op Mac

Voor ontwikkelaars die x86 Docker containers of een Microsoft SQL Server op een Mac met Apple silicon draaien, is er een nieuwe Ubuntu Linux Arm VM. Die is geconfigureerd om x86 Docker containers te draaien met Rosetta 2-technologie van Apple. Die VM kan je downloaden in de sectie Free Systems van de Installation Assistant.

Deze versie kijkt niet alleen naar het heden, maar ook naar de nabije toekomst. Zo zal Parallels Desktop 19 compatibel zijn met de komende MacOS Sonoma-upgrade.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home