Microsoft geeft Parallels Desktop zegen om Windows 11 te draaien op Mac

windows 11

Parallels Desktop geldt vanaf nu ook als een officiële weg om de ARM-gebaseerde Windows 11 als een virtuele machine te draaien op een M1 en M2 Mac. Er zijn wel beperkingen volgens Microsoft.

Parallels Desktop 18 biedt Mac-gebruikers de mogelijkheid om Windows 11 als een virtuele machine te draaien bovenop het vaste besturingssysteem macOS. Dat kan handig van pas komen wanneer je een applicatie wil gebruiken die Windows-exclusief is. Bovendien is Parallels Desktop ook ontwikkeld om de Windows-ervaring te optimaliseren op de Apple-hardware. Microsoft erkent Parallels Desktop nu ook als een officiële oplossing om Windows op Arm te draaien in het Mac-ecosysteem.

lees ook

Windows op ARM getest: Microsoft brengt een onafgewerkte ervaring op de markt

Het is echter nog onduidelijk hoe de erkenning door Microsoft het licentiemodel van Parallels Desktop zal beïnvloeden. Parellels biedt drie opties aan: Standard Edition (99,99 euro per jaar), Pro Edition (119,99 euro per jaar) en Business Edition (149,99 euro per jaar). We vermoeden dat Redmond zijn graantje wel zal willen meepikken.

In een blog zegt Parallels dat zakelijke gebruikers hun licentie ook via ‘het normale Windows-aankoopproces’ kunnen verkrijgen. Ook particuliere gebruikers zullen een licentie voor de Pro-versie rechtstreeks bij Microsoft kunnen aankopen, staat te lezen in de aankondiging.

Beperkingen

Microsoft benadrukt op zijn beurt dan weer dat de Arm-versie van Windows 11 beperkingen heeft. Een statement dat we op basis van onze eigen ervaringen ook ten volle kunnen beamen. 32-bit-apps worden bijvoorbeeld al niet ondersteund door de M1- en M2-processoren. Ook Direct X12 en OpenGL 3.3 krijgen geen ondersteuning, wat het afspelen van multimediabestanden en het spelen van games kan bemoeilijken.

De softwarereus geeft ook aan dat toepassingen die een extra virtualisatielaag vereisen hebben niet zullen werken in Parallels Desktop. Het gaat om de volgende toepassingen:

Advies van Microsoft: koop een Windows-laptop

Hoewel Microsoft Parallels Desktop nu dus officieel erkend, zal het bedrijf het nooit beschouwen als de geliefkoosde weg om Windows 11 te draaien in een ander besturingssysteem. Hiervoor prijst Microsoft liever het eigen Cloud PC-platform aan, een Windows-versie die volledig in de cloud draait en je niet lokaal hoeft te installeren op een apparaat. Het liefst van al heeft Microsoft dat je gewoon een Windows-pc aankoopt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home