Apple lanceert macOS 14

apple wwdc 2023

Het nieuwe besturingssysteem voor desktop van Apple is een feit. Tijdens zijn eigen Worldwide Developers Conference in hoofdkantoor Apple Park werd macOS 14 voorgesteld.

Traditioneel worden nieuwe besturingssystemen van Apple uitgebracht onder de naam van een Californische stad en dat was op Apple’s eigen Worldwide Developers Conference niet anders; macOS 14 voor desktop wordt op de wereld losgelaten als Sonoma.

Opvallende nieuwigheden

Je desktop krijgt nu widgets, net als bij de mobiele versie. Die passen zich dynamisch aan jouw gebruik aan en domineren het scherm dus niet wanneer je ergens aan werkt. Ze zijn bovendien interactief, je kan bijvoorbeeld images meteen in je scherm selecteren.

De nieuwe gaming-modus is speciaal ontworpen om afleidingen te beperken. Er is ook een kit beschikbaar om bestaande titels over te brengen naar Sonoma.

Nu videomeetings een vast onderdeel van professionele communicatie zijn, blijft ook macOS 14 niet achter. Een nieuwe functie voor videocalls plaatst de spreker centraal, tegen een dynamische achtergrond. Die nieuwe mogelijkheden (zelfs een vuurwerkachtergrond) zijn compatibel met de klassiekers als Teams, FaceTime en Zoom.

lees ook

De iPhone 8, 8 Plus en X krijgen niet de iOS 17-update

De desktopbrowser krijgt ook een upgrade, waarbij een shot van Sonoma als mogelijke wallpaper toch een leuke knipoog is. Vernieuwingen aan Safari zijn o.a. web-apps die aan het dock kunnen worden toegevoegd en versleuteling voor privé browsen.

In de komende weken zou de publieke bèta versie er moeten zijn en later dit jaar is Sonoma dan algemeen beschikbaar. Recent bracht Apple nog wel macOS 13.4 uit.

De grote ster van de WWDC was echter niet deze update, maar de AR-bril, Apple Vision Pro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home