Samsung toont smartphonescherm zonder randen

scherm smartphone samsung

Stoor jij je aan (te) dikke schermranden? Samsung wil schermen voor smartphones ontwikkelen die de volledige voorkant van het toestel bedekken.

De ‘screen-to-body’-ratio drukt uit hoeveel oppervlakte het scherm inneemt van de behuizing van een smartphone. Fabrikanten pakken bij de aankondiging van nieuwe toestellen graag uit met percentages van meer dan negentig procent. Volgens Samsung kan het nog straffer: de displayafdeling van het bedrijf toonde tijdens een beurs in Zuid-Korea een prototype waarbij het scherm de volledige voorkant vult.

De schermranden van smartphones lijken jaar op jaar dunner te worden en in dit nieuwe schermmodel van Samsung heb je zelfs volledig geen randen meer. De frontcamera wordt dan onder het scherm verwerkt zodat er ook geen ‘punch-hole’ meer moet geperforeerd worden in het scherm. Samsung claimt de positionering van de camera in het display de helderheid 1,4x verhoogt wanneer de camera aanstaat.

Vouwen en rollen

Het zal vermoedelijk nog wel even duren vooraleer dit design zijn weg vindt naar commerciële toestellen. De beurs diende voornamelijk om de nieuwste ontwikkelingen in het displaylaboratorium te demonstreren. Eerder in 2023 toonde Samsung ook al een ‘uitschuifbaar’ scherm voor smartphones en tablets, een scherm dat je 360° kan vouwen en naar de MWC-beurs in Barcelona bracht het smartphones mee met een S- en G-vormige vouwlijn.

lees ook

De gekste technologische snufjes op MWC 2023

Op naar honderd procent

Maar ook Apple is stap voor stap aan het toewerken naar een scherm dat de volledige oppervlakte kan behelzen. Zo zou de aanstaande iPhone 15 weer met dunnere bezels komen. Tegen 2027 wil Apple de frontcamera in het display verstoppen en tegen 2029 zou de iPhone dan een screen-to-body-ratio van honderd procent moeten hebben. Wellicht kunnen we van Samsung dus een gelijkaardige tijdlijn verwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home