Samsung opnieuw de grootste in groeiende smartphonemarkt

smartphone in winkel

In het eerste kwartaal van dit jaar is de smartphonemarkt stevig gegroeid. IDC ziet tekenen van een macro-economisch herstel op basis van voorlopige cijfers.

In het eerste kwartaal van 2024 verkochten fabrikanten 289,4 miljoen toestellen. Dat is 7,8 procent meer vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. IDC ziet op basis van de voorlopige cijfers een macro-economische trend, onder andere omdat de markt voor de derde keer op rij groei kende. Daarmee komt er een einde aan een heel duistere periode voor de fabrikanten.

Samsung is de grootste

Samsung was het afgelopen kwartaal veruit de grootste speler met een marktaandeel van 20,8  procent. Apple verliest zijn eerste positie en strandt op 17,3 procent. Apple presteert traditioneel goed in het kwartaal waarin het zijn nieuwe iPhone op de markt loslaat, maar kan dat momentum niet het hele jaar volhouden. De cijfers verrassen dus niet.

Wat wel opvalt, is de rest van de top vijf. Die bestaat exclusief uit Chinese bedrijven, met Xiaomi op plaats drie (14,1 procent), het bij ons relatief onbekende Transsion op plaats drie (9,9 procent), en Oppo, waaronder ook OnePlus valt, op de vijfde plaats met een marktaandeel van 8,7 procent, goed voor nog 25,2 miljoen verscheepte smartphones.

China en Afrika

Samsung, Apple en Oppo hebben allemaal marktaandeel verloren vergeleken met vorig jaar, terwijl oer-Chinese merken Xiaomi en Transsion wereldwijd een enorme winst hebben geboekt. Xiaomi zag zijn verkoop met 33,8 procent aandikken, Transsion kon bijna een verdubbeling optekenen met een groei van 84,9 procent. Het bedrijf is vooral actief in zogenaamde emerging markets, waaronder Afrika.

Het sterke kwartaal zet nog maar eens in de verf hoe het zwaartepunt van de smartphonemarkt in Azië ligt, en vooral partijen die niet-traditionele markten omarmen winst boeken. India en het Afrikaanse continent zijn de drijvers voor groei op dit moment, terwijl Europa een minder spannende geconsolideerde markt is geworden voor fabrikanten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home