‘Qualcomm sukkelt met ontwikkeling Apple M-uitdager’

Qualcomm

ARM-specialist Qualcomm leek het best gepositioneerd om een waardige uitdager voor de Apple M1 en M2 te ontwikkelen, maar dat lijkt minder vlot te gaan dan gepland.

Qualcomm heeft naar verluidt problemen met de ontwikkeling van zijn eigen Oryon-rekenkernen. In 2022 kondigde de chipdesigner die aan. Ze zouden het hart worden van de Snapdragon 8cx Gen 4. Met die chip hoopt Qualcomm een alternatief te bieden voor de M-chips van Apple.

De Snapdragon 8cx Gen 4 en de Oryon-kernen zijn zelf ontwikkeld door Qualcomm, maar boven op de ARM-architectuur. Op die manier zijn ze een rechtstreekse concurrent voor de M1 en M2 van Apple. Qualcomm introduceerde al eerdere generaties van Arm-chips op maat van de laptop, maar die stelden eigenlijk allemaal een beetje teleur.

ARM en Windows: moeilijke relatie

Arm voor Windows is nog niet echt doorgebroken onder andere omdat er langs de hardwarekant maar weinig concreet voordeel te halen is, terwijl de software-compatibiliteit ondermaats is vergeleken met het ecosysteem van Apple. Qualcomm moet met de Snapdragon 8cx Gen 4 wel een goede chip afleveren, als het niet wil dat Windows op ARM een stille dood sterft.

Wat de precieze problemen zijn, is onduidelijk. Een tijdje geleden bleek al dat een testchip met twaalf kernen niet naar verwachting presteerde. Qualcomm zou moeite hebben met de achterliggende problemen te verhelpen. Het bedrijf nam in 2021 nog Nuvia over in de hoop de nodig expertise in huis te halen om beter chips voor laptops te bouwen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home