Google stopt Gemini in de adresbalk van Chrome

google gemini

Een vraag stellen aan Gemini wordt een stuk eenvoudiger voor wie de Chrome-browser gebruikt. Met het commando @gemini roep je de AI-assistent rechtstreeks vanuit de adresbalk op.

Google wil zich met Gemini volop mengen in de AI-race, maar het heeft er al een hobbelig parcours opzitten. Het voerde in februari een grote rebranding door, maar qua naamsbekendheid staat Gemini nog niet op dezelfde voet als ChatGPT. Om dat te veranderen, lijkt Google nu een troefkaart te leggen die het tot nu toe achter de hand heeft gehouden: de webbrowser Chrome.

Miljarden mensen gebruiken de webbrowser van Google (een kleine 3,5 miljard volgens recente cijfers), dus klinkt het als een logische zet voor het bedrijf om Gemini dieper te integreren in Chrome. Dat gebeurt nu door Gemini in de adresbalk van Chrome te plaatsen. Door @gemini in de adresbalk te typen, kan je een vraag stellen aan de AI-assistent. Zo hoef je niet meer eerst naar de website van Gemini (of die van ChatGPT) te surfen.

lees ook

Adresbalk in Chrome krijgt machine learning

Daarnaast haakt Google Gemini aan zijn andere populaire applicaties. Gemini kan nu ook vragen beantwoorden over mails in Gmail en bestanden in Drive. Je kan Gemini opdragen om in een mailconversatie of een bepaald bestand naar specifieke informatie te zoeken. Het zijn allemaal manieren om gebruikers die diep in het Google-ecosysteem verankerd zitten te sturen richting Gemini.

Mobiele app rolt wereldwijd uit, behalve in Europa

Gemini is sinds de rebranding ook als mobiele applicatie beschikbaar. Op termijn moet Gemini de Google Assistant-app om je telefoon te vervangen. Google kondigt de uitrol naar honderd extra landen en acht extra talen aan. De mobiele versie van Gemini spreekt naast Engels voortaan ook Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Duits, Chinees, Japans en Koreaans.

Google laat landen in de Europese Unie voorlopig wel nog volledig links liggen met de mobiele Gemini-applicatie, net als Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar kwam Bard ook veel later dan in de rest van de wereld naar onze contreien. De webversie van Gemini is wel beschikbaar in België en kan je vragen in het Nederlands beantwoorden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home