Qualcomm neemt chipbedrijf van ex-Applewerknemers over

Qualcomm verstevigt zijn positie binnen het ARM-ecosysteem met de overname van Nuvia. Dat splinternieuwe bedrijfje werd opgericht door Apple-veteranen met heel wat semiconductor-ervaring achter de kiezen.

Modem- en SoC-specialist Qualcomm koopt Nuvia voor 1,4 miljard dollar. Zo hoopt Qualcomm zijn positie binnen de snel evoluerende ARM-markt te verstevigen. Qualcomm staat nog steeds synoniem met krachtige smartphone-chips en modems, maar het bedrijf slaagt er moeilijk in om zich tot een grotere speler binnen het bredere ARM-segment te ontpoppen.

Zo maakt Apple eigen ARM-gebaseerde chips voor z’n laptops en kiest ook Microsoft voor een zelf aangepast design in de Surface Pro X-reeks. Bedrijven als Samsung en Huawei maken de chips voor hun vlaggenschiptelefoons vooral zelf. In het serverlandschap wordt de opmars van ARM tot slot verzorgd door AWS, dat opnieuw zelf zijn chips ontwikkelde.

Nuvia

Nuvia werd in 2019 pas opgericht door drie ex-werknemers van Apple. Alle drie hebben ze ervaring met semiconductors. Nuvia heeft als missie een eigen CPU-kern te bouwen gericht op servers. De chips zijn net als die van Apple gebaseerd op de ARM-architectuur, maar maken nauwelijks gebruik van voor Arm ontwikkelde designs (zoals bijvoorbeeld de Cortex-kernen). Dat maakt de licentielast op de chips een stuk kleiner.

Nuvia is een klein bedrijf met minder dan 100 werknemers, wat suggereert dat het Qualcomm vooral om de chipdesigns te doen is. Die kan Qualcomm gebruiken om zelf op een efficiëntere manier de servermarkt aan te vallen. Verder geven de eigen designs Qualcomm marge om ook in de andere segmenten SoC’s los van de Arm-licenties in de markt te zetten. Qualcomm wil het werk van Nuvia op termijn integreren in chips voor telefoons, laptops, wagens en netwerkapparatuur.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home