Microsoft stuurt Visual Studio voor Mac met pensioen

Visual Studio voor Mac gaat er stilaan mee ophouden. Microsoft kondigde aan dat het nog een jaar ondersteuning biedt voor de IDE, maar dat het doek dan finaal valt.

In augustus 2024 trekt Microsoft de handen volledig af van Visual Studio voor Mac, ondanks de lang verwachte visuele designupdate in mei. Het bedrijf kondigde deze week aan dat het stopt met de integrated development environment, maar dat er nog wel een jaar aan ondersteuning is voorzien.

Lang gerekt afscheid

De versie 17.6 krijgt nog een jaar updates voor veiligheid en platformen van Apple, maar die ondersteuning stopt definitief op 31 augustus van volgend jaar. Na die datum is Visual Studio nog wel beschikbaar als legacy voor gebruikers met Visual Studio-abonnementen.

Het bedrijf gaat Visual Studio nu vooral optimaliseren voor ontwikkeling met verschillende platformen. Er komt geen nieuw framework, nieuwe taalondersteuning of vernieuwde looptijd meer, maar dus nog wel ondersteuning op vlak van veiligheid en bugs fixen en voor geüpdatete platformen van Apple. Voor looptijd komen er nog wel updates, net als voor workload. Er is ook nog rudimentaire ondersteuning voor .NET 8 mogelijk gemaakt, hoewel dat geen officiële ondersteuning is.

lees ook

Microsoft stopt HSTS-ondersteuning in Exchange Server 2016 en 2019

Alternatieve opties

Microsoft bevestigt wel zijn engagement aan Mac-ontwikkelaars om alternatieven te blijven voorzien, zoals de recent aangekondigde C# Dev Kit voor Visual Studio Code. Er zijn ook nog andere extensies, belooft Microsoft; gebruikers gaan nog steeds kunnen profiteren van .NET-ontwikkeling voor Mac. Er zijn bijvoorbeeld ook nog .NET MAUI en Unity. De drie extensies zijn nu beschikbaar in preview en moeten de capaciteiten van VS Code voor .NET- en C#-ontwikkelaars versterken. Ze kunnen bovendien gebruikt worden op alle ondersteunde platformen.

Nog een alternatief om dit pensioen op te vangen is de Visual Studio IDE van Windows in een VM op Mac laten draaien. Die optie zou de meeste IDE-noden opvangen, zoals legacy-projectondersteuning voor Xamarin en F#, alsook ontwikkeling vanop afstand op iOS via een VM.

Naast de extensies en de Mac VM-oplossing, is er ook nog een derde optie als alternatief: de Visual Studio IDE van Windows in een VM via de cloud. Een VM in de cloud, van het in pas in juli gelanceerde Microsoft Dev Box, heeft toegang tot alle mogelijkheden van VS, via je web- of native RDP-client van een Mac en dat zonder de overhead van een virtual machine op je effectieve toestel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home