HP en Lenovo nek aan nek in nieuwe pc verkoopcijfers

lenovo thinkpad L390

Het eerste kwartaal van 2019 zijn er ruim 58,5 miljoen computersystemen verscheept. Zowel Gartner als IDC komen met dezelfde kwartaalcijfers, al verschillen ze wel van mening over het type systeem en of HP of Lenovo verantwoordelijk is voor de meeste verkoop.

Ondanks het aanhoudende tekort van Intel’s recentste generatie 14nm processoren is er sprake van groei. Volgens Gartner heeft Lenovo 13,2 miljoen systemen verscheept, een stijging van 6,9 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. HP zou volgens het onderzoeksbureau 12,8 miljoen systemen hebben verscheept, een stijging van 0,8 procent. In het kwartaaloverzicht van Gartner is het marktaandeel van Lenovo 22,5 procent en dat van HP 21,9 procent.

HP vs. Lenovo

De cijfers van IDC laten een ander beeld zien. Volgens dit onderzoeksbureau staat HP bovenaan met 13,6 miljoen verscheepte systemen. HP laat in dit overzicht wel een daling zien van 0,8 procent vergeleken met Q1-2018. Lenovo volgt volgens IDC met 13,4 miljoen verscheepte systemen, een stijging van 1,8 procent. In dit overzicht neemt HP een marktaandeel in van 23,2 procent, gevolgd door HP met 23 procent.

Wel zijn beide onderzoeksbureaus het eens over de nummers 3 en 4 op de lijst: Dell en Apple met respectievelijk 10 miljoen en 4 miljoen verscheepte systemen. Volgens Gartner neemt Asus de vijfde plaats in (3,6 miljoen systemen) en IDC wijst deze positie aan Acer toe, met exact hetzelfde aantal systemen.

Verschillen in definitie

Wat volgens Ars Technica een rol speelt in de verschillende uitslagen is dat beide onderzoeksbureaus een andere definitie hebben van het begrip systemen. Zo rekent Gartner met desktops, laptops en ultramobile premiums, zoals Microsoft’s Surface Pro. Daarentegen worden Chromebooks en iPads door Gartner niet gezien als zijnde systemen. IDC ziet desktops, laptops, workstations en Chromebooks weer als systemen, maar neemt helemaal geen tablets in zijn berekeningen mee. Het mag dan ook opvallend genoemd worden dat Gartner en IDC uitkomen op exact hetzelfde kwartaalcijfer van 58,5 miljoen verscheepte systemen.

Volgens beide partijen zijn de kleinere pc-fabrikanten het meest getroffen door het tekort aan Intel processoren. Je zou in deze kunnen suggereren dat Intel prioriteit geeft aan grotere klanten. IDC stelt in deze dat de markt zelf deels verantwoordelijk is voor de gestage groei. Beschikbare low-end processoren zouden namelijk bij voorkeur in Chromebooks worden geplaatst, niet in Windows-systemen. 

AMD

Analisten van Gartner vermoeden dat de vervangingsslag van bedrijven rondom Windows-systemen zijn hoogtepunt heeft bereikt. Daarnaast verwacht het onderzoeksbureau dat een verdere acceptatie van AMD-processoren van impact zal zijn op de algehele beschikbaarheid. Ook gaf Apple eerder al aan in 2020 de Intel chips te vervangen door een eigen oplossing.

 

Gerelateerd: Marktaandeel AMD stijgt omdat Intel onvoldoende cpu’s kan bouwen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home