Marktaandeel AMD stijgt omdat Intel onvoldoende cpu’s kan bouwen

Het tekort aan Intelprocessors dat vorig jaar begon, is nog niet voorbij. Vooral budget-cpu’s rollen onvoldoende van de band, waardoor OEM’s steeds meer naar AMD kijken.

Sinds augustus van vorig jaar al slaagt Intel er niet in om voldoende processors te bouwen om aan de vraag te voldoen. Terwijl het de processorgigant maar niet lukt om de volumeproductie van 10 nm-chips van grond te krijgen, blijkt de 14 nm-capaciteit onvoldoende. De problemen waren het ergst rond de herfst van vorig jaar, toen grote OEM’s zoals Dell, HP en Lenovo tekorten van vijf procent zagen. Minder grote Aziatische fabrikanten zagen zich in snelheid gepakt toen de grote jongens zoveel mogelijk stock probeerden aan te leggen, met tekorten van wel 10 procent tot gevolg.

Aanhoudend tekort

Die piek-tekorten vlakten sindsdien af, maar volgens digitimes blijft een productietekort van twee tot drie procent de komende maanden realiteit. Intel kiest ervoor om de beperkte capaciteit vooral te gebruiken om high end-cpu’s te bouwen, omdat daar de grootste marges op zitten. Instapmodellen zijn zo onvoldoende beschikbaar. Aanvankelijk kregen fabrikanten vooral te weinig nieuwe Intel Core i5-cpu’s te pakken, maar nu lijken de Core i3’s, Celerons, Pentiums en Atoms het grootste slachtoffer.

Dat komt voor een stuk omdat OEM’s de lancering van hun nieuwste lading Chromebooks op het programma hebben staan. Die Chrome OS-laptops maken traditioneel gebruik van goedkopere en minder krachtige hardware. Fabrikanten gaan om met de tekorten door steeds meer naar AMD te kijken. Waar die Intelconcurrent in het entry level-segment een aanteel van 9,8 procent had in het eerste kwartaal van 2018, stijgt dat voor dit kwartaal naar 15,8 procent. Verwacht meer budgetlaptops en Chromebooks met AMD binnenin dan je gewend bent.

Intel probeert van zijn kant het tekort op te vangen met een nieuwe fabriek. Die zal de 14 nm-capaciteit met 25 procent verhogen, en de problemen in één klap oplossen. De fabriek gaat in principe in de tweede helft van dit jaar open. Digitimes voorspelt dat een betere toegang tot Intel-hardware opnieuw voor een daling van AMD’s marktaandeel zal zorgen. Wat naambekendheid en adoptie van AMD-laptops betreft, is de huidige situatie in ieder geval een mooi geschenk voor de Intel-concurrent.

10 nm-kopzorgen

Een processortekort is lang niet Intels enige probleem. De fabrikant beloofde voor het einde van dit jaar 10 nm Ice Lake-chips op volume te produceren, maar bronnen suggereren dat die deadline verre van zeker is. Intel blijft naar verluidt problemen hebben met zijn 10 nm-productie. De nieuwste chips die op het programma staan, worden dan ook opnieuw gebouwd op 14 nm, voor intussen het vijfde jaar op rij. Zo zou Intel de nieuwe  high end Cascade Lake X line-up op Computex aankondigen. Het wordt steeds moeilijker voor team blauw om enthousiasme te genereren voor nieuwe chips zolang de beloofde transitie naar een kleinere processornode uitblijft. Op Computex zal Cascace Lake X moeten opboksen tegen AMD’s Ryzen 3000 line-up, gebakken op 7 nm.

Productie en innovatie blijven haperen op een moment dat AMD kruissnelheid bereikt. Alles wijst erop dat 2019 een nieuw probleemjaar wordt voor Intel, dat met een gigantisch marktaandeel in de pc-markt en een bijna-monopolie in serverland natuurlijk wel wat marge heeft om een storm te doorstaan.

Gerelateerd: Pc-markt krimpt opnieuw door processortekort

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.