AI-koorts duwt globale IT-uitgaven naar 5 biljoen dollar

ai zit op geld

Globale IT-uitgaven zullen volgens Gartner dit jaar de kaap van 5 biljoen dollar ronden. De AI-koorts duwt investeringen in datacenterinfrastructuur omhoog, terwijl de zoektocht naar talent bedrijven meer doet spenderen aan IT-services.

Inflatie en geopolitieke instabiliteit of niet, organisaties wereldwijd blijven fors investeren in IT. Marktanalysebureau Gartner ziet de globale IT-uitgaven dit jaar opnieuw met acht procent stijgen tot 5,06 biljoen dollar. Drie categorieën springen voor Gartner uit het oog: datacenters, mobiele apparaten en IT-services.

AI: van verhaal naar uitvoering

Hoewel datacenters maar een klein deel van de totale IT-pot vertegenwoordigen (259,68 miljard dollar), is dit één van de snelst groeiende categorieën. Vorig jaar stegen investeringen in datacenterinfrastructuur en -diensten met vier procent, dit jaar zal de stijging tien procent dalen. Het hoeft niet te verbazen dat de generatieve AI-hype achter die toename zit.

Volgens Gartner komen we dit jaar in een nieuwe AI-fase: de planningsfase. In 2023 bleef het vooral bij mooie verhaaltjes, maar dit jaar starten bedrijven met de voorbereidingen om GenAI dan volgend jaar op grote schaal in uitvoering te laten gaan. In 2024 zullen AI-servers goed zijn voor bijna 60 procent van de totale serveruitgaven van hyperscalers, aldus Gartner.

Dat de markt van mobiele devices herleeft (+ 3,6 procent) na een 2023 om snel te vergeten, schrijft Gartner dan weer niet toe aan AI. De aanwezigheid van een NPU of TPU in een smartphone of pc is op dit moment niet meer dan een nice-to-have omdat het ontbreekt aan baanbrekende toepassingen die de meerwaarde aantonen, verklaart een analist aan TechRepublic. Ook Gartner vindt de term ‘AI-pc’ dus niet meer dan misplaatste marketing, al blijven fabrikanten het label volop op hun nieuwe toestellen plakken.

lees ook

Geen enkele nieuwe AI-pc is al een echte AI-pc volgens Microsoft

Zoektocht naar talent

Een andere categorie waar we een sterke stijging zien, is in uitgaven aan IT-diensten door externe partijen, met 9,7 procent. Dit heeft volgens Gartner te maken met de zoektocht naar IT-talent. Omdat sleutelposities niet intern gevuld geraken, verschuift het budget naar het aanwerven van externe consultants om niet achterop te geraken met IT-projecten.

De sterkste stijger in het IT-investeringslandschap is de categorie software met dertien procent meer uitgaven. De belangrijkste categorie blijft communicatie met 1,55 biljoen dollar, al lijkt het slechts kwestie van tijd voordat IT-diensten en software die fakkel zullen overnemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home