Europese regels voor USB-standaard nog voor lancering verouderd

USB Type-C

De Europese Unie wil dat fabrikanten hun laadkabels standaardiseren naar USB-C, onder andere om e-waste te beperken. De organisatie achter de USB-standaard is niet opgezet met de uitvoering van het idee, die vernieuwing dreigt te fnuiken.

De EU wil fabrikanten van elektronica opleggen om één enkele standaard te gebruiken om toestellen te laden. De Unie werkt daarom regelgeving uit die USB-C als dergelijke standaard naar voren schuift. De voordelen zijn duidelijk: als iedereen USB-C omarmt, werken laders met toestellen van verschillende fabrikanten en hoef je niet voor ieder nieuw gadget een nieuwe laadkabel te voorzien. Conceptueel kan de regeling op veel bijval rekenen, behalve dan bij Apple dat lucratieve kabelverkoop en bijhorende licenties op de helling ziet staan.

Tegenkanting

De EU-regels krijgen nu tegenkanting uit erg onverwachte hoek. Jeffrey L. Ravencraft, COO van het USB Implementers Forum, schiet de voorgestelde implementatie van de regels nu af. Het USB-IF is de organisatie achter de USB-standaard. Ze is onder andere verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling ervan. Ravencraft vreest dat een te strikte regelgeving gecombineerd met trage bureaucratie de ontwikkeling van USB als standaard zal fnuiken.

Volgens de USB-IF toont de voorgestelde regelgeving een onbegrip van de manier waarop USB-specificaties werken en ontwikkeld worden. De organisatie vreest bij minde van Ravencraft dat de regels voor verwarring zullen zorgen en de USB-merknaam schade zullen toebrengen.

Nu al verouderd

Het hoofdbezwaar is dat de EU zich toespitst op één specifieke generatie van USB. De gekozen generatie is daarbij verouderd. Het USB-IF kondigde in mei USB-C Release 2.1 aan. Die upgrade van de standaard zorgt ervoor dat je toestellen via USB kan laden met een maximumvermogen van 240 watt. Dat is een flinke upgrade vergeleken met de 100 watt die vandaag mogelijk is, en zorgt ervoor dat je binnenkort zelfs zware workstations via een USB-C-kabel kan bijladen. Je smartphone zal nooit krachtig genoeg zijn om die workstation te laden, maar omgekeerd kan je met de 240 watt-USB-C-lader wel je telefoon opladen.

De Europese Unie maakt met de regels echter geen gewag van USB-C Release 2.1 en spitst zich toe op de vorige standaard die maximaal 100 watt ondersteunt. Dat maakt de zaken volgens de USB-IF nodeloos complex en zorgt er net voor dat het moeilijker wordt om USB-C als aansluiting overal uit te rollen. Omdat USB-C achterwaarts en voorwaarts compatibel is, is er volgens Ravencraft geen reden om de regelgeving te beperken.

Traag updateproces

De Europese Commissie claimt dat de voorgestelde regelgeving snelle updates kan krijgen om aan de evolutie van USB-C tegemoet te komen, maar Ravencraft betwist dat. Hij stelt opnieuw vast dat de huidige regelgeving nog voor de introductie ervan verouderd is. De Unie baseert zich op een standaard van augustus 2019 en niet die van mei 2021.

Verder bekritiseert het USB-IF dat de EU het laadaspect loskoppelt van de rest van de USB-functionaliteit. Er is met andere woorden geen verplichting om USB-poorten ook compatibel te maken met moderne USB-gegevensoverdracht. Ook dat kan tot extra verwarring leiden.

Uit het relaas blijkt vooral dat het USB-IF vreest dat inmenging van de EU de standaard niet ten goede zal komen. Het forum ziet bureaucratische inmenging die geen rekening houdt met het opzet van de USB-standaard zelf. De regels moeten in 2023 van kracht, dus Europa heeft nog voldoende tijd om na te denken over de details van de richtlijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home